Ponedeljak, 3. novembar 1997.

SIBIRSKI SAMIT JELJCINA I HASIMOTOA OKONCAN NAJAVOM NOVE ERE U BILATERALNIM ODNOSIMA

Dalekoistocno partnerstvo za mir

Ruski i japanski lider nagovestili mogucnost zakljucenja mirovnog sporazuma do 2000. godine, ali nema nagovestaja kakvo bi moglo da bude resenje teritorijalnog spora oko Kurilskih ostrva

Garet Dzons
izvestac Rojtersa iz Krasnojarska

Ruski predsednik Boris Jeljcin i japanski premijer Rjutaro Hasimoto zalozili su se juce po zavrsetku neformalnih razgovora, koji su ocenjeni kao istorijski, za zakljucivanje mirovnog ugovora do 2000. godine.

Dvojica drzavnika su nakon susreta u sibirskom gradu Krasnojarsku najavili novu eru u odnosima dveju drzava, a japanski premijer je novinarima izjavio da su se "predsednik Jeljcin i on saglasili da ucine maksimum napora kako bi se mirovni ugovor zakljucio do 2000".

Po izlasku iz rezidencije na reci Jenisej, gde se odrzao neformalni samit, Jeljcin i Hasimoto su se pred novinarima pojavili nasmejani. Japanski premijer je izjavio da ce se mirovni ugovor zasnivati na Deklaraciji iz Tokija iz 1993. godine kojom se predvidja resenje teritorijalnih sporova na osnovu medjunarodnih zakona i pravde.

"Moramo nauciti da razumemo Japan i japanski narod", rekao je Jeljcin, dodavsi da se Rusija do sada usredsredjivala na veze sa svojim juznim i zapadnim susedima. On je takodje naglasio da je sa Hasimotoom razgovarao o brojnim pitanjima u "izuzetno dobroj atmosferi" i da je prihvatio poziv da poseti Japan iduceg proleca kada bi takodje bio organizovan neformalan samit kakav je bio u Krasnojarsku.

Pokloni

Dvojica lidera su posle setnje brodom i zajednickog pecanja, razmenili darove. Posto su jedan drugom poklonili skupocen pribor za pecanje, Jeljcin je od svog gosta dobio japansku kameru i bade mantil, a Hasimoto je od domacina dobio rusko vucje krzno i i plemeniti dragulj.

Dvojica drzavnika su pred novinarima pokazali nesto od opustene atmosfere koja je vladala tokom njihovog susreta pojavivsi se u sportskoj odeci, a nakon izjava novinarima srdacno su se zagrlili i izljubili - sto inace nije svojstveno rezervisanim Japancima.

Nakon sto su u subotu objavili "Jeljcinov i Hasimotov plan" koji predvidja inicijative za jacanje japanskih investicija u Rusiji i saradnju u oblasti trgovine, energije, saobracaja i obuke kadrova, Hasimoto je izjavio da ce njegova vlada podrzati ulazak Rusije u Azijsko-pacificki ekonomski forum za saradnju (APEC).

Dvojica lidera su se takodje slozila da ojacaju veze njihovih armija tako sto ce pozivati zapovednike generalstabova jedne i druge armije u posete, a razmotrice i mogucnost odrzavanja zajednickih vezbi spasavanja od elementarnih nepogoda.

Kako bi sve jos bolje funkcionisalo Jeljcin i Hasimoto ce uspostaviti "vrucu telefonsku liniju" kako bi u hitnim situacijama mogli da se najbrze konsultuju. Jeljcin takvu vezu vec ima sa liderima najvecih zapadnih drzava.

Ipak, uprkos obostranoj srdacnosti i postojanju politicke volje za postavljanje medjusobnih odnosa na cvrste noge, i dalje je nejasno kako ce Rusija i Japan resiti 52 godine star teritorijalni spor oko Kurilskih ostrva.

Japan trazi da Rusija vrati cetiri pacificka ostrvca koje su sovjetske trupe zauzele poslednjih dana Drugog svetskog rata, ali Moskva strahuje da bi to izazvalo ostro pritivljenje nacionalistickih protivnika kod kuce.

Prvi zamenik ruskog premijera Boris Njemcov izgleda odbacuje mogucnost vracanja ovih ostrva Japanu. "Ruski ustav stiti teritorijalni integritet zemlje a predsednik je garant ustava", rekao je Njemcov koji je takodje ucestvovao u japansko-ruskim razgovorima.

Portparol japanskog ministarstva inostranih poslova Nobuaki Tanaka je izjavio novinarima da Deklaracija iz Tokija daje smernice za buduce razgovore po tom pitanju, najavivsi dolazak ruskog sefa diplomatije Jevgenija Primakova u Tokio sredinom novembra.

Tanaka je rekao da bi se geopoliticka situacija u severoistocnoj Aziji dramaticno promenila ukoliko bi Rusija i Japan zakljucili mirovni ugovor.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /