Ponedeljak, 3. novembar 1997.

Doba prosvecenosti

Zoran Radovanovic

Moze da se desi da izbori 7. decembra ne uspeju, ali moze da se desi i da budu montirani, pa da neko pobedi - izjavila je gostujuci na kragujevackoj privatnoj TV "Kanal 9", predsednica GSS dr Vesna P esic.

Odavno, inace, jedna politicka kontakt emisija nije izazvala toliko interesovanje gledalaca kao ovo gostovanje predsednice GSS. Iznenadjenje je bilo tim vece sto se radilo o celnici "nepatriotske" i stranke koja ne neguje populizam ili bilo koju vrstu demagogije.

Ovo, po mnogima, ne kazuje nista drugo do cinjenicu da dobar deo naroda, reagujuci na aktuelno beznadje i instinktivno sluteci razmere nadolazece katastrofe pod vodjstvom i u reziji neprikosnovenih p opulistickih lidera (i na vlasti i u opoziciji) pocinje polagano da osluskuje i da se raspituje i za politicke stavove "izdajnickih snaga".

Dakle, na potezu su sve one stranke, organzacije i pojedinci koji slove ili sebe smatraju demokratskom alternativom aktuelnom politickom i svakom drugom beznadju. Takvi sada moraju da krenu kroz Srbiju i pocnu da prosvecuju narod, objasnjavajuci mu najpre jasno i glasno - gde je i sta ga ceka. Vesna Pesic se u studiju kragujevackog "Kanala 9" delom tako i ponasala: pojedina provokativna pitanja tipa "da li ste nosili nemacku zastavu po Beogradu", otvoreno je nazvala - idiotskim.

Ucesnici predlozene kampanje morali bi prvo da pojasne narodu ono sto je predsednica GSS tek nacela - moze da se desi da izbori 7. decembra (ne)uspeju... Da uspeh predstojecih predsednickih izbora u Srbiji ponajmanje zavisi od toga koliko ce biraca na njih da izadje. Kao i prosloga puta (5. oktobra) naime, bojkot izbora ce uspeti ako rezimski kandidat osvoji manje glasova od svog takmaca. U supr otnom, naravno - nece. Narodu zato treba otvoreno reci da do decembra i ne mora bas mnogo da se trudi oko izbora koji ce u svakom slucaju biti montirani.

Pored toga, demokratske snage bi pod hitno morale da krenu u kampanju "deseseljizacije Srbije". Tim pre sto je lider radikala vec sada potencijalno veca opasnost od svog tvorca Slobodana Milosevica, cija kula vlasti sazdana od lazi, otimacine i bezakonja polako ali nezaustavljivo, cini se, pocinje da se rusi. U toj kampanji nikako se medjutim ne sme ici tragom poruka "sveznajucih" salonskih anal iticara koji u dr Seselju i dalje vide dvorskog kandidata Slobodana Milosevica. Takve tvrdnje ne samo da nisu tacne, nego su i neodgovorne jer lideru radikala duvaju u jedra, nagovestavajuci delu neu pucenog naroda da ce "vojvoda" da ispravi i dovrsi se ono sto Milosevic ne moze i nece zbog sveta.

Politiku lidera radikala narodu treba "tumaciti" direktnim raskrinkavanjem njegovih demagoskih magli i na primeru sve ucestalijih i masovnijih tuca izmedju Roma i copora mladjanih klonova koji sebe s matraju nacistima, objasnjavati u sta bi se pretvorila Srbija kad bi se, odnosno, ako se dr Vojislav Seselj docepa vlasti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /