Ponedeljak, 3. novembar 1997.

Covek ujeo psa

Jasna Sarcevic-Jankovic

Nije vest, dakle, kad pas ujede coveka vec kada covek ujede psa. Ova dosetka iz medijske teorije pokazala se problematicnom na ovim prostorima bas kada su mediji u pitanju. Ono sto godinama unazad "v risti" na naslovnim stranama novina ovdasnjih spada u neverovatno do te mere da obicne vesti tipa "pas ujeo coveka" zavrsavaju negde na unutrasnjim stranama, na dnu, obicno pred kraj interesovanja i citalaca i urednika.

U haosu zivota od kriminala, pronevera, ubistava, politickih i drugih prevara, koji se, potom, pretvara u medijski haos, protekle nedelje po Beogradu je prepricavana jedna obicna, neobicna prica iz z ivota obicnih ljudi, a vidjena u jednim dnevnim novinama.

Ona kaze da su dve sestre, nehotice, kupujuci carape u robnoj kuci, pokupile dnevni pazar i, shvativsi sta su uradile, potrcale da ga - prodavacici vrate. Covek ujeo psa!

Dogodilo se to istog dana kada je gospodin usred punog autobusa potegao pistolj, kazu da je bio malo nervozan. Istih dana kada je Beograd cvokotao u hladnim stanovima, kada su se po ulicama jedni dru gima svetili Romi i "skinsi", kada je ubijen gensek Jugoslovenske levice. Dakle, u danima istim kao oni godinama unazad, koji su stvarali milje za sve samo ne za gest dve sestre.

U opstem obeshrabrenju koje siklja sa svih strana, u opstoj devalvaciji vrednosti i njihovom obrnutom redu, prica iz beogradske robne kuce, s one strane ludila, je prosto poklon onima koji u svemu u cemu zive umeju da se nadaju da svet oko njih nije izgubio smisao. Zato sto je autenticna, sto nije isforsirana kakve su one o darodavcima koji uglavnom peru svoje prljave dzepove, zele svoje ime zap isano u istoriji ili, u najmanju ruku, uklesano u nekoj gradjevini. Imena ovih sestara zapamtice, verovatno, samo rasejana prodavacica koja je umotala dnevni pazar u papir slican onom u koji se pakuju carape. Njena plata je vec mesecima unazad jednaka nuli, plus iznos za topli obrok i markicu za prevoz, od cetri sto dinara. To, kaze, dobija redovno, iz meseca u mesec.

Pas je ujeo coveka.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /