Ponedeljak, 3. novembar 1997.

LEO TINDEMANS U IZJAVI ZA "FERAL TRIBJUN"

Balkanski vlastodrsci i dalje guse slobodu medija

Split, Beta. - Belgijski diplomata Leo Tindemans ocenio je da se u nekim zemljama na prostoru bivse Jugoslavije javljaju klice demokratskog drustva, ali je dodao da pritisak na medije "nikako ne popusta". "Vlasti na Balkanu koriste se svakom prilikom da pred medije postave takve prepreke koje ce ih ili unistiti ili iscrpsti do samounistenja", istakao je Tindemans u izjavi za splitski "Fer al tribjun" i dodao da takvo ponasanje na dugi rok nema sanse. Mi iz medjunarodne zajednice "nemamo nameru da posmatramo kako jedna diktatura zamjenjuje drugu", dodao je Tindemans. On je naveo da "ba lkanski vlastodrsci" danas govore o demokratiji, ljudskim pravima i slobodama medija, ali je naglasio da se njihova tehnika vladanja i filozofija nisu promenile.

Tudjman je zvanicno podrzavao Dejton, "ali mislim da smo svi kod njega otkrili tendenciju ka uspostavljanju drzava u kojima bi vecina pripadala samo jednoj naciji", rekao je Tindemans. "Uostalom ja m ogu imati i razumevanja za njegove sitne packe opoziciji i kriticarima, od toga nijedan politicar na vlasti nije imun, ali nisam siguran razume li on jedno: onog trenutka kada u potpunosti razori dem okratski imidz s kojim je 90-tih stupio na medjunarodnu scenu, makar se radilo i o maski, to ce biti tragedija i za njega licno i za hrvatsku demokratsku evoluciju", ocenio je Tindemans.

Ako su mogli Flamanci i Valonci...

Belgijski diplomata je ocenio i da bi priznanje podele BiH donelo nove antagonizme i sukobe. "Ako su Flamanci i Valonci u mojoj zemlji naucili da zive zajedno, a dobro je poznato sta su jedni drugima radili kroz istoriju i sta mozda i dan-danas misle jedni o drugima, ne vidim zasto to ne bi mogli i narodi Balkana. Sta bi oni hteli, da se potamane uz opste odobravanje medjunarodne zajednice", upi tao je Tindemans.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /