Ponedeljak, 3. novembar 1997.

DANAS U NOVOM SADU "SKUP POSLEDNJE SANSE"

Pozvana kompletna demokratska opozicija

Veceras u sedistu Reformske demokratske stranke Vojvodine treba da se okupe lideri svih opozicionih stranaka, radi dogovora o zajednickom (ne)izlasku na izbore i zajednickom predsednickom kandidatu

Novi Sad. - Moze li demokratska opozicija da se udruzi uoci decembarskih predsednickih izbora i da predlozi zajednickog kandidata, koji bi se uspesno suprotstavio socijalistima i radikalima?

Odgovor na ovo pitanje znace se mozda vec kasno veceras, posle sastanka na koji su pozvali lideri svih stranaka demokratske opozicije. Skup ce se odrzati u sedistu Reformske demokratske stranke Vojvodine, a nacelno je postignuta saglasnost oko dve tacke dnevnog reda: ima li smisla izaci na izbore i mogu li demokratske snage, bez obzira na dosadasnje saveze, nesuglasice i sporove, istaci zajednickog kandidata za predsednika Srbije.

- Licno sam razgovarao sa svima bez kojih ovakvo okupljanje ne bi imalo smisla. Pozvani su Vuk Draskovic, Zoran Djindjic, Vesna Pesic, Vuk Obradovic, Nebojsa Covic, Dragoljub Micunovic, kao i lideri stranaka koje cine Savez demokratskih partija: Nenad Canak (LSV), Ratko Filipovic (RDSV), Jozef Kasa (SVM), Rasim Ljajic, iz Koalicije za Sandzak, i Branislav Kovacevic iz koalicije "Sumadija" - izjavio je za "Nasu Borbu" mr Miodrag Isakov, savezni poslanik i predsednik Skupstine RDSV.

- Nije pozvan jedino Vojislav Kostunica, jer je njegova stranka vec odlucila da ce bojkotovati izbore. Na osnovu razgovora sa svima, stekao sam utisak da jos nije sve izgubljeno, odnosno da se moze naci zajednicki jezik, rekao je Isakov.

- S obzirom da zemlji, u slucaju bojkota izbora ili pobede jednog od blokova ciji kandidati su usli u drugi krug nedavnih izbora, preti ubrzana fasizacija i dalja izolacija na medjunarodnom planu, smatramo da je neophodno da ozbiljno porazgovaraju svi koji su spremni za razgovor. Predlazemo da teziste razgovora pomerimo sa kandidata na - program. Minimum jedinstvenog programa mora da cini dalje otvaranje prema svetu, prihvatanje svih medjunarodnih obaveza, i unutrasnje organizovanje drzave primereno svetu i vremenu u kojem zivimo. Ako ucesnici skupa prihvate takav program, verujem da ce se naci i licnost koja ce svima biti prihvatljiva kao garant njegovog ostvarenja - kaze Isakov.

Ako ne bi bila postignuta saglasnost oko zajednickog kandidata, pokusace se makar to da oni koji ga javno ne podrzavaju - ne pozivaju na bojkot, i ne isticu svoje kandidate. Sto se tice bojkota, Isakov smatra da to nije kasno ni u drugom krugu, kao sto je bilo na proteklim izborima.

Vecerasnji skup, dodju li na njega svi pozvani, bice poslednja prilika da se demokratske snage udruze oko jednog programa i jedne licnosti, i da zajedno krenu u kampanju za koju ostaje jedva mesec dana.

M. Ramac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /