Ponedeljak, 3. novembar 1997.

PROTESTNA POVORKA ROMA ODALA POSTU UBIJENOM DECAKU

Protiv poziva na mrznju i nasilje

Ucveljeni i ogorceni:
Roditelji ubijenog Dusana Jovanovica
u protestnoj povorci

Beograd, Beta. - Oko dve stotine Beogradjana, uglavnom romske nacionalnosti, protestovalo je pre dva dana u centru Beograda zbog eskalacije nasilja pripadnika "skinhedsa" nad Romima u glavnom gradu SR Jugoslavije.

Protestna povorka je ispred Studentskog kulturnog centra, gde je trebalo da bude odrzan koncert novosadske grupe "Ritam nereda", minutom cutanja odala postu decaku romske nacionalnosti Dusanu Jovanovicu, koga su nedavno u Beogradu ubili pripadnici grupe "skinheds", cija se ideologija zasniva na rasizmu i neonacizmu.

Romi su time zeleli da iskazu nezadovoljstvo zbog planiranog, pa odlozenog koncerta grupe "Ritam nereda", za ciju muziku Romi kazu da "seje mrznju i poziva na nasilje", i na cijim se koncertima skupljaju uglavnom "skinhedsi". Muziku koja raspiruje mrznju i rasizam treba zabraniti. Nasilju treba stati na put, porucili su Romi.

Protestna povorka je odala postu Dusanu Jovanovicu i ispred njegove kuce, gde su ga "skinhedsi" ubili. Jedan od ucesnika protesta rekao je da ovim protestom Romi apeluju da se zabrane koncerti grupa koje pozivaju na nasilje, na rasnu i versku netrpeljivost. On je rekao da je protest odrzan jer je to bila zelja roditelja i rodbine ubijenog decaka i zato sto su culi da je planirano gostovanje slovenacke grupe "Lajbah".

Na pitanje da li je cuo neku pesmu grupe "Ritam nereda", on je odgovorio da nije. "Ja sam dete sezdesetih. Rastao sam uz 'Bitlse' i 'Rolingstonse', ali znam i ko je grupa 'Lajbah'. Ovaj narod nije lud kada je izasao da protestuje", rekao je jedan od ucesnika protesta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /