Utorak, 4. novembar 1997.

EVROPSKA UNIJA UOCI PONAVLJANJA PREDSEDNICKIH IZBORA U SRBIJI

Strah od Sesenja - pomoc Vojislavu Seselju?

Evropa se nasla u tipicnoj situaciji cuvene "kvake 22": iz straha od radikalskog lidera, spremna je da "progleda kroz prste Milosevicu" i produzi Srbiji izvozne povlastice. Mozda ce bas to i pomoci Seselju da u predizbornoj kampanji tvrdi kako samo zahvaljujuci njemu Srbija moze i 1998. da izvozi u Evropu i da na racun toga dobije glasove, a mozda i izbore

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Sudeci po prvim reakcijama briselskih diplomatskih krugova, najava kandidature Vojislava Seselja na ponovljenim predsednickim izborima u Srbiji znacajno je povecala sanse SR Jugoslavije da joj Savet ministara krajem ovog meseca produzi vaznost tzv. autonomnih trgovinskih mera i za narednu godinu! Zanimljivo je, s tim u vezi, primetiti da su evropski mediji juce uredno registrovali kandidaturu radikalskog lidera, ignorisuci sve ostale - nove ili stare - kandidate za predsednika Srbije. Kao da je Vojislav Seselj jedini kandidat na tim izborima!?

U narednih mesec dana, do izbora u Srbiji, glavna briga evropskih diplomata angazovanih na jugoslovenskom slucaju - kako nam je rekao jedan od njih - bice "da ne ucine nista sto bi pomoglo Seseljevu kampanju i eventualno doprinelo njegovoj pobedi 7. decembra." Jedini je problem sto, kako priznaju, "nisu sigurni koji bi evropski potezi mogli da pomognu, ili da odmognu..." radikalskom lideru u usponu. Mada se nikada nisu odlikovali narocitim razumevanjem srpske politicke scene i mena u opredeljenjima politicara i raspolozenjima birackog tela, sada im se to cini "nepredviljivijim i iracionalnijim nego ikada." Uz to, ozbiljno su zabrinuti "alarmantnim izvestajima" koji im, kako kazu, "stizu sa terena", tj. od njihovih diplomatskih predstavnika na licu mesta, a u kojima se aktuelna situacija u Srbiji i Crnoj Gori opisuje kao "izuzetno napeta", "dramaticna", cak i "na ivici eskplozije."

Da situacija, barem iz evropskog ugla, nije tako dramaticna i neizvesna, a uz to jos i dodatno komplikovana "faktorom Seselj", sefovi diplomatije "petnaestorice" bi 24. novembra imali vrlo jednostavan zadatak. Da, naime, ponasanje Beograda od 29. aprila naovamo uporede sa "ocekivanjima" iz politicke deklaracije koja je pratila odobravanje izvoznih povlastica za ovu godinu, te da na osnovu toga zakljuce ima li osnova za produzavanje istih i za narednu godinu. Neke zemlje-clanice i pojedine uticajne licnosti iz Evropske komisije se, upravo, zalazu za takav pristup, ukazujuci da EU - zbog svog politickog kredibiliteta - ne sme da ide ispod pomenutih "ocekivanja" te da, buduci da ona nisu ispunjena, nema uslova za obnavljanje izvoznih povlastica. A "ocekivanja" su se, nije naodmet jos jednom podsetiti, odnosila na brzo i celovito ostvarivanje Gonsalesovih preporuka i otvaranje istinskog dijaloga za resavanje kosovskog problema.

Druga grupa zemalja-clanica je tokom proslonedeljnih razgovora na tu temu u tzv. Ad-hok grupi za bivsu Jugoslaviju, insistirala da se pri odlucivanju mora uzeti u obzir i slozena, nestabilna i napeta situacija u SR Jugoslaviji, koja bi se dodatno pogorsala eventualnim "ostrim merama" EU, kao sto bi, recimo, bilo uskracivanje izvoznih povlastica za sledecu godinu. Pozicije te grupe zemalja-clanica EU su, cini se, dodatno ojacane najavom Seseljeve predsednicke kandidature, imajuci u vidu rasprostranjeno verovanje - vesto indukovano i iz samog Beograda - da bi svako sankcionisanje aktuelnog rezima u Srbiji zbog neispunjenih evropskih uslova i ocekivanja... "islo naruku ekstremistima."

Evropljani su se, sve u svemu, nasli u tipicnoj situaciji cuvene "kvake 22." Ako, naime, postupe "po propisu" (tj. politickoj deklaraciji Saveta ministara od 29. aprila) i konstatuju da nisu ispunjeni uslovi da se SR Jugoslaviji produze izvozne povlastice, pruzice Seselju mocan "antievropski" argument u predizbornoj kampanji. A ako zbog ukupne situacije i straha od Seselja "progledaju kroz prste" Milosevicu i produze vaznost autonomnih trgovinskih mera, omogucice radikalskom lideru da - s punim pravom - tvrdi kako samo zahvaljujuci njemu Srbija moze i 1998. da izvozi u Evropu pod povlascenim uslovima! Te da na racun toga dobije glasove, a mozda i izbore.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /