Utorak, 4. novembar 1997.

DR BRANKO HORVAT, PROFESOR SVEUCILISTA U ZAGREBU

Balkanska unija 12 zemalja

Sa oko 150 miliona stanovnika Balkan bi, uz ekonomski razvoj, dobio mir i saradnju zemalja u regionu

Podgorica. - Na nedavno odrzanoj konferenciji Centra za mediteranske studije u Miloceru, profesor Sveucilista u Zagrebu dr Branko Horvat je inicirao ideju za udruzivanje balkanskih zemalja u uniju. Objasnjavajuci svoj predlog u podgorickoj "Pobjedi", profesor Horvat kaze da se "ne radi ni o federaciji ni o konfederaciji nego o nekoj vrsti ekonomske unije, slicne onoj u Zapadnoj Evropi, ali ne kao njena kopija".

"Nasi problemi su dosta drugaciji od problema Zapadne Evrope, pa prema tome i ekonomska organizacija takve unije mora se postaviti na jedan drugaciji nacin", konstatuje poznati ekonomski strucnjak i upucuje na svoju studiju iz 1992. godine koja se detaljno bavi ovim pitanjem.

"Princip je slijedeci. Buduci da su formirane nacionalne drzave niko ne bi dirao u politicki sastav takvih drzava. One ostaju onakve kakve jesu, sa svojim internim porezima, vladom, prosvjetom i svim drugim sluzbama kako im odgovara" - konstatuje dr Horvat i naglasava da se radi o stvaranju ekonomski jedinstvenog podrucja, "sto znaci da ne bi bilo unutrasnjih carinskih granica, sa slobodnim prometom ideja, roba, kapitala".

Kostatujuci da bi unija obuhvatila 12 zemalja sa oko 150 miliona stanovnika, profesor Horvat naglasava da bi "Balkan uz ekonomski razvoj dobio i mir i saradnju medju zemljama regiona". "Ima tu i jedan novi momenat. Zapadna Evropa je sada u krizi i ima milione nezaposlenih, a ne zna kako da rijesi taj problem. Ako bi imali jednog jakog trgovinskog partnera na Balkanu, to trziste bi apsorbovalo sve viskove koje oni imaju i oni bi zaposlili svoje ljude", smatra dr Horvat.

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /