Utorak, 4. novembar 1997.

U TRECEM OPSTINSKOM SUDU DANAS POCINJE SUDJENJE ZBOG SMENJIVANJA LILE RADONJIC I ZORANA OSTOJICA

Osteceni traze privremene mere

U tuzbi se zahteva zabrana brisanja imena smenjenog rukovodstva Studija B iz nadleznih registara

U Trecem opstinskom sudu za danas je zakazano sudjenje po tuzbi Lile Radonjic i Zorana Ostojica zbog "nezakonitog resenja Upravnog odbora te kuce o njihovom razresenju sa duznosti i imenovanju Dragana Kojadinovica na mesto direktora i glavnog i odgovornog urednika Studija B". Kako saznajemo od Ivana Jankovica, koji u ovom sporu zastupa Zorana Ostojica i Lilu Radonjic, u tuzbi se istovremeno zahtevaju dve privremene mere - zabrana brisanja Ostojicevog imena iz sudskog registra o preduzecima u Privrednom sudu (samim tim i unosenja Kojadinovicovog imena u registar) i zabrana brisanja imena Lile Radonjic kao glavnog i odgovornog urednika Studija B iz registra Ministarstva za informisanje Srbije.

Prema Jankovicevim recima, odluka Skupstine Beograda o imenovanju clanova Upravnog odbora Studija B iz redova zaposlenih je nezakonita jer u sastav tog tela nisu izabrani zaposleni koje je predlozilo tadasnje rukovodstvo. Takva odluka suprotna je odredbi Saveznog zakona o preduzecima (clan 402. stav drugi) koja kaze da clanove Upravnog odbora iz redova zaposlenih biraju sami zaposleni u preduzecu. "Posto je Skupstina grada nenadlezna da predlaze clanove iz reda zaposlenih, kao sto je to ucinjeno na sednici 1. oktobra, rec je o nelegalnom postupku koji nije protivan samo pomenutom zakonu vec i Statutu Studija B", objasnjava Jankovic.

Sledeci osnov za osporavanje resenja o razresenju sa duznosti Lile Radonjic i Zorana Ostojica je cinjenica da je Upravni odbor formiran na nezakonito sazvanoj sednici parlamenta, kaze Jankovic i dodaje da prema Statutu Skupstine grada sednice saziva gradonacelnik a samo u njegovom odsustvu ili sprecenosti potpredsednik. On istice da da je Milan Bozic zakazao i odrzao sednicu uprkos tome sto je Zoran Djindjic bio u Beogradu "te da zato odluke sa te sednice ne mogu imati nikakvo pravno dejstvo".

Pravni zastupnik tuzilaca istice da ce zahtevati da do konacne reci suda o spornoj odluci Skupstine grada i Upravnog odbora Studija B Zoran Ostojic i Lila Radonjic ostanu zavedeni kao direktor i glavni i odgovorni urednik Studija B.

O. Mamuzic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /