Utorak, 4. novembar 1997.

SASTANAK 11 DEMOKRATSKIH OPOZICIONIH STRANAKA U NOVOM SADU IZA ZATVORENIH VRATA

Konsultacije o buducoj saradnji

Najveci dosadasnji skup demokratske opozicije u Srbiji na kojem su se prvi put za jednim stolom nasli lideri srpskih, madjarskih i muslimanskih stranaka. Nastavak razgovora u cetvrtak u prostorijama SPO u Beogradu

Novi Sad. - Sinoc je u Novom Sadu odrzan sastanak predstavnika 11 demokratski orijentisanih opozicionih stranaka u Srbiji. Bio je to dosad najveci skup ove politicke grupacije. Na njemu su se prvi put u trecoj Jugoslaviji za jednim stolom nasli lideri srpskih, madjarskih i muslimanskih stranaka.

Sastanak je odrzan iza strogo zatvorenih vrata. Povod okupljanja je bio dogovor o izlasku na republicke predsednicke izbore 7. decembra ili njihovom bojkotu i sporazum o zajednickom predsednickom kandidatu ukoliko se donese odluka o izlasku na izbore. U vreme stampanja ovog lista ishod sastanka jos uvek nije bio poznat.

U cetvrtak u Beogradu, ucesnici ovog skupa ce se ponovo sastati i nastaviti razgovore. Saglasnost oko toga postojala je pre okoncanja sinocnjeg sastanka. Oko izlaska na izbore i zajednickom predsednickog kandidatu misljenja su bila podeljena.

- Ovaj skup je uspeo vec samim pristankom na razgovor svih relevantnih snaga u opoziciji, pa i onih koje vec duze vreme nemaju nikakvih kontakata - rekao je u uvodnom izlaganju jedan od njegovih organizatora, savezni poslanik i predsednik Skupstine Reformske demokratske stranke Vojvodine Miodrag Isakov. On je dodao da je sinocni razgovor bio "samo konsultativni u cijem toku ucesce nicim nije uslovljeno ni obavezujuce" i da je to "samo pocetak neke buduce uspesne saradnje".

Tekst ovog uvodnog izlaganja bio je jedini papir koji je ponudjen novinarima. Ucesnici skupa su odbili da bilo sta kazu pre njegovog odrzavanja. Pa ipak, poznato je da je Srpski pokret obnove (SPO) vec kandidovao svog predsednika Vuka Draskovica i da se Gradjanski savez Srbije (GSS) zalaze da predsednicki kandidat bude bivsi guverner Narodne banke Jugoslavije Dragoslav Avramovic. Takodje je poznato da Demokratska stranka (DS) zagovara bojkot izbora, a organizatori ovog skupa smatraju da bi na izbore trebalo izaci.

Lideri tri najvece demokratski orijentisane opozicione stranke, predsednik SPO Vuk Draskovic, DS Zoran Djindjic i GSS Vesna Pesic nisu prisustvovali ovom sastanku. Oni su, medjutim, dali punu podrsku skupu na kojem su ih zastupali visoki funkcioneri pomenutih stranaka: generalni sekretar SPO Vojislav Vukcevic, potpredsednik DS Slobodan Gavrilovic i potpredsednik GSS Nebojsa Popov.

Sastanku nije prisustvovao ni predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic, niti neko od predstavnika ove stranke, iako je njihovo prisustvo najavljeno. Razlog njihovog nedolaska u Novi Sad nije poznat.

Organizator i domacin skupa je bila Reformska demokratska stranka Vojvodine (RDSV) koju su zastupali njen predsednik Ratko Filipovic i Miodrag Isakov. Demokratsku alternativu(DA) zastupala je Nada Kulundzija, Socijaldemokratiju njen predsednik Vuk Obradovic, Savez vojvodjanskih Madjara (SVM) savezni poslanik Pastor Istvan, koaliciju "Sumadija" predsednik Branislav Kovacevic, koaliciju "Sandzak" takodje predsednik Rasim Ljajic, SDU Novak Pribicevic i Ligu socijademokrata Vojvodine (LSV) Nenad Canak.

J. Briza

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /