Utorak, 4. novembar 1997.

Integracije - malo morgen

Gordana Susa

Izjava predsednika Jugoslavije pred kritski jugoistocni samit "da proces integracije koji karakterise citav savremeni svet sigurno treba da napreduje i u ovom regionu te da znacaj tog koraka nece biti u njegovoj velicini, ali ce sigurno biti, kako je rekao, u pravcu ka boljem razumevanju, saradnji, stabilnosti i miru - nazalost, nema validnost jer dolazi od coveka koji je samo par nedelja pre toga unistio vec postojeci mehanizam u sopstvenoj drzavi za takvu kooperaciju - JUBMES.

Kako se, dakle, coveku koji rusi dogovore na jednom delu Balkana i to sa najblizim susedima, moze verovati da je spreman za nove integracije na drugom delu ovog istog prostora?

Jugoslovenska banka za medjunarodnu saradnju (JUBMES) mogla je biti medijator uspostavljanja novih ekonomskih odnosa, a predsednik Milosevic je njenu inicijativu mogao da iskoristi kao konkretnu prednost. Ako nista drugo mogao je da ostavi vremena da se vidi koje su novonastale drzave na ex-ju prostoru doista spremne da udju u ovaj ekonomski "dil". Cak je i u odbijanju Hrvatske ostavljen manevarski prostor za kasnija dogovaranja.

Umesto toga, zaslepljen politickom a mozda i licnom mrznjom prema svom nekadasnjem politickom protivniku, pred samo finale sporazuma, on smenjuje prvog coveka JUBMESA. Na njegovo mesto postavlja osobu koja ne samo sto ne sme, na primer, da otputuje u Francusku jer ga jure tamosnje vlasti, nego je pitanje da li uopste ume da pregovara.

Uocljivo je, takodje, da se predsednik SRJ nikada nije izjasnio ni o americkom programu poznatom pod nazivom SECI (Sporazum o ekonomskoj kooperaciji medju ex-jugoslovenskim drzavama). Nije potrebno daleko putovanje u proslost da bi se prisetili kakav je stav imao tadasnji predsednik Srbije prema federaciji, konfederaciji, carinskoj uniji i kako je rusio svaki pokusaj nove organizacije medju osamostaljenim republikama-drzavama. Stoga se i namece pitanje sta se i koliko promenilo u Milosevicevim namerama kada je rec o balkanskim integracijama?

Ozbiljni analiticari smatraju da se nije promenilo nista. Gore nareceni primeri samo potvrdjuju da bivsi predsednik Srbije i dalje smatra da je Srbija centar planete, sto se vidi na mikro planu iz njegovog odnosa prema novoizabranom predsedniku Crne Gore Djukanovicu, i da svi drugi treba da sviraju prema notama koje on licno pise. Svet, iskustvo je pokazalo, ne mari mnogo za takvom muzikom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /