Utorak, 4. novembar 1997.

NOVE CENE GORIVA "SKLONILE" NAFTNE DILERE SA ULICA

Madjari i dalje tankuju rezervoare u Vojvodini

I pre samog poskupljenja benzina i dizela na drzavnim benzinskim pumpama na ulicama nije bilo dilera naftnih derivata, jer im stara cena nije odgovarala, a sudeci po tome sto se oseka na crnom naftnom trzistu i dalje nastavlja i posto su nove cene stupile na snagu, sverceri ne mogu da se ukalkulisu ni u nove relacije cena. Sa kursom nemacke marke od oko pet dinara cena litra benzina u Srbiji je, naime, i pored poskupljenja, povoljnija nego u zemljama sa trzisnim privredama. To je, izgleda, i osnovni razlog sto je manje dilera naftnih derivata na ulicama.

Iz Madjarske ce, medjutim, vozaci i dalje dolaziti "preko" po gorivo, jer je benzin i dalje u Srbiji jeftiniji nego u susedstvu. Sa trzisno regulisanim prometom derivata i cenom koja je od 1,2 DEM pa navise po litru benzina pumpe u Srbiji su madjarskim vozacima i dalje veoma primamljive. Pogotovo sto je crni kurs u pogranicnom delu nepovoljniji za dinar nego u ostalim delovima zemlje.

Penzionerski dinar u ceni benzina i dizela pogodio je, medjutim, domace vozace, koji su se taman privikli na jeftino gorivo. To sto je sadasnja cena litra benzina oko jedne nemacke marke, odnosno po crnom kursu gotovo nepromenjena, slaba je uteha jer plate i prihodi su zapravo realno nizi. Ovo se, doduse, jos uvek ne oseca na benzinskim pumpama, jer je cak zavladala i psihoza svojevrsne nestasice, pa se vozaci propituju medjusobno zasto na pojedinim pumpama nema goriva. Rec je, pre svega, o pumpama "Beopetrola". Primetno je, takodje, da neki zbog toga, pune rezervoare, iako su se prodavci pre poskupljenja vajkali da im musterije uglavnom traze da natoce za dvadeset-trideset dinara.

J. P.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /