Utorak, 4. novembar 1997.

POSKUPLJENJE BENZINA POVUKLO POVECANJE CENA U PRIVATNIM PRODAVNICAMA

Benzinski sok - 10 odsto

Frizideri iz Italije skuplji za sedam odsto, cena kafe bice podignuta za deset procenata, a drugi proizvodjaci cekaju da se ustalasano trziste - stabilizuje, pa da koriguju svoje cenovnike

"Za dan-dva, stici ce frizideri iz Italije, ali po novim cenama. Mi smo zastupnici "Kandija" i moramo reagovati na svaku promenu kursa nemacke marke. Frizideri, a i ostala roba bice skuplji, adekvatno povecanju kursa". Ovako politiku cena, posle skoka kursa marke, komentarisu u "Bolagu". Podjednako brzi u podizanju cena su i zastupnici proizvodjaca cokolade "milka" koja je skuplja od 50 para do jednog dinara. Distributeri kazu da je i pre ovog skoka kursa, cokolada na ino trzistu bila skupa i na njoj se zaradjivalo jedan dinar pa se cena morala munjevito korigovati.

Ipak, prva reakcija domacih proizvodjaca na poskupljenje benzina i skok kursa nemacke marke nije ekspresna korekcija cena, vec, sok. To ipak ne znaci da povecanja cena nece biti, naprotiv, poskupljenje benzina ce ozbiljnije od samog kursa marke, podici cene, gotovo svih proizvoda.

"Nisam jos uskladio cene obuce, ali necu dugo cekati, dan-dva. Nije zgodno odmah podici cene ako to ne urede svi jer onda ima nelojalne konkurencije i promet se povecava kod onih koji nisu korigovali cene. Ne znam ni koliko bi podigao cene jer sam jutros bio u jednoj privatnoj menjacnici i rekli su mi da dodjem oko deset jer ne znaju ni oni koji nivo kursa da prihvate", kaze prodavac inostrane obuce u Otvorenom trznom centru u Sremskoj ulici.

Miladin Krsmanovic, direktor "Grineta" kaze da kafa nije poskupela i da ce u ovoj firmi sacekati da vide kretanje kursa u toku danasnjeg dana. Ukoliko se kurs marke zadrzi na dostignutom nivou od 4,5 dinara za marku, srazmerno ce se uskladiti i cena kafe. To bi, sudeci po ovom kursu povecalo cenu kafe za deset odsto, kaze Krsmanovic.

Odlozeno poskupljenje

Cene na zelenim pijacama nisu juce znacajnije porasle. Prodavci kazu da ce se taj trosak ukalkulisati u cene narednih dana. Kasnjenje u uskladjivanju cena poljoprivrednih proizvoda objasnjavaju slabom kupovnom moci potrosaca i malim prometom sto zajedno utice na odlozeno poskupljenje.

Domaci proizvodjaci koji ne koriste uvozne sirovine, pa ih kurs dotice samo indirektno, ali bez benzina ne mogu da rade, nisu reagovali istom brzinom kao uvoznici inostrane robe. Medjutim, nasli su se pred problemima koji su ozbiljniji s obzirom da vecina posluje sa gubicima i da im zvanicna politika ne dozvoljava povecanje cena i zahuktavanje inflacije.

Bosko Vidojevic, zamenik generalnog direktora Beogradske pekarske industrije, kaze da ce im poskupljenje benzina povecati mesecne izdatke za benzin u iznosu od 400 hiljada dinara. "Na godisnjem nivou, ukupni izdatak za gorivo iznosice pet miliona dinara. Pitanje je da li cemo moci da izdrzimo takav udar. Cena hleba se nije menjala od jula 1996. godine, a prosle nedelje smo uputili zahtev Republickoj direkciji za cene da odobri poskupljenje hleba tako sto bi vekna, umesto 2,40 dinara, kostala 3,12 dinara. U tu cenu nije uslo poskupljenje benzina", kaze Vidojevic.

Jovica Milosevic, komercijalni direktor "Bukulje", kaze da je jos u petak poskupela osnovna sirovina koju koriste, poliamid za sedam odsto. " Iznenadjeni smo poskupljenjem benzina. Danas je trziste uznemireno, sacekacemo da vidimo sta ce se dalje zbivati i reagovati adekvatno. U svakom slucaju necemo gubiti vreme dalje od srede", kaze Milosevic.

SLOBODAN MILOSAVLJEVIC (IZIT)

Rast cena u novembru i decembru

"Povecanje kursa marke je posledica straha od poremecaja na trzistu posle povecanja cene benzina. Preduzeca koja su raspolagala nekom gotovinom posle objave da je benzin poskupeo pozurila su na ulicu da kupe marke da im se ne bi obezvredila imovina. Porast kursa marke je u vezi i sa pocetkom isplate penzija i nastavkom povecanja monetarne mase u opticaju", kaze Slobodan Milosavljevic, direktor Centra za makroekonomska i konjunkturna istrazivanja u Institutu za trzisna istrazivanja.

Prema prognozama IZIT-a ukupni porast cena u ovoj godini bice od deset do 20 odsto, kaze Milosavljevic, napominjuci da dosadasnji znatno manji prosecni porast, ne znaci da se ovaj nivo ne moze postici do kraja godine. "Prema prognozama privrednika, cene ce intezivnije rasti u novembru i decembru. Korigovanje cena goriva, sasvim je izvesno, izazvace povecanje cena domacih proizvoda. One, mozda, nece u stopu pratiti porast kursa i poskupljenje benzina jer su i inace vise nego sto bi trebalo da budu. Taj medjuprostor u ceni ce donekle iskoristiti da amortizuju predstojece poskupljenje ", kaze Milosavljevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /