Utorak, 4. novembar 1997.

AMERICKI KONGRES POZVAO MILA DJUKANOVICA DA POSETI SAD

Put u Vasington ne vodi vise preko Beograda

Novoizabrani predsednik Crne Gore se u Americi ocekuje kao zvanicni, najvisi drzavni zagovornik i "realizator specificnosti politike Podgorice"

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

I ranije je bilo vrlo jasnih nagovestaja (pa cak i nekih opipljivih pokazatelja) da put iz Podgorice u Vasington ne vodi vise uobicajenom rutom preko Beograda. Ta cinjenica potvrdila se ponovo i ovih dana: posle nedavnog pozivanja Svetozara Marovica i skupstinske delegacije Crne Gore, iz americkog Kongresa upucen je sad poziv i izabranom predsedniku Milu Djukanovicu da poseti SAD.

Posto ce kongresmeni i senatori, zbog predstojecih praznika, biti odsutni iz Vasingtona od sredine novembra i dobrim delom decembra, ovde se ocekuje da ce odvojene posete delegacija iz Podgorice uslediti posle obnavljanja zasedanja Kongresa pocetkom sledece godine, sto ce se, kako se podvlaci, vremenski poklopiti i sa Djukanovicevim preuzimanjem duznosti na funkciji novog predsednika Crne Gore.

U svakom slucaju, Milo Djukanovic - koji je u poslednjih nekoliko godina nekoliko puta posecivao SAD - ocekuje se ovog puta u Vasingtonu i kao zvanicni, najvisi drzavni zagovornik i realizator onih odredjenih "specificnosti u politici Crne Gore", po kojima je ova nasa federalna jedinica kao takva vec bila registrovana i tretirana u Americi.

- U medjuvremenu, u Vasingtonu je podrzano proslonedeljno upozorenje zamenika britanskog ministra inostranih poslova Tonija Lojda predsedniku SRJ Slobodanu Milosevicu, oko pet preduslova cije je ispunjenje neophodno da bi se Jugoslavija oslobodila "spoljnog zida" sankcija i vratila u punopravno clanstvo medjunarodne zajednice.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /