Utorak, 4. novembar 1997.

APEL ALBANSKOG PREMIJERA FATOSA NANO BEOGRADU I PRISTINI

Razgovori bez posrednika

Tirana, FoNet. - Albanski premijer Fatos Nano pozvao je na "direktan" dijalog zvanicnog Beograda i kosovskih Albanaca da bi se resile dugotrajne tenzije u juznoj srpskoj pokrajini, javlja AFP.

Albanija i kosovski Albanci ranije su uvek insistirali na razgovorima sa jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Milosevicem, uz prisustvo trece strane, kao sto su Evropska unija ili Sjedinjene Americke Drzave.

Vodja kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova "mora zatraziti direktan dijalog sa Milosevicem" bez posrednika, izjavio je Nano novinarima, insistirajuci da je to jedini nacin za "trajno resenje". Nano ce o ovom pitanju razgovarati sa Milosevicem na konferenciji balkanskih zemalja koja je juce pocela na Kritu.

Rugova je u subotu ocenio da je na balkansku konferenciju na Kritu trebalo da budu pozvani i kosovski Albanci, ukoliko ce se raspravljati o pitanju Kosova. Ali, Nano je rekao: "Ne idemo na Krit da bismo zauzeli mesto legitimih kosovskih vlasti, vec da izrazimo svoje vidjenje problema". "Trazicu od Milosevica da da vise prava Albancima i pravo ljudima da slobodno prolaze granicu izmedju nase dve zemlje", dodao je.

Nano je, takodje, najavio razgovor o sporazumu o normalizaciji obrazovanja na Kosovu koji je Milosevic potpisao, ali nikada nije realizovao.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /