Utorak, 4. novembar 1997.

VESNI PESIC SUTRA SE URUCUJE NAGRADA "EVEREL HARIMAN" U VASINGTONU

Priznanje za suprotstavljanje ratu

Predsednica Gradjanskog saveza Srbije, Vesna Pesic primice sutra u Vasingtonu nagradu "Everel Hariman" koju joj je letos dodelio americki Nacionalni demokratski institut za medjunarodne odnose. Tokom petodnevnog boravka u Vasingtonu i Njujorku, Vesna Pesic ce se, navode iz GSS, sresti i sa predstavnicima americkog kongresa.

Nagrada je predsednici GSS dodeljena kao priznanje njenom zalaganju za demokratske principe i za suprotstavljanje ratu i ekstremnom nacionalizmu. Ovogodisnji dobitnici nagrade su, navode iz GSS, jos dva predstavnika za podrucja bivse Jugoslavije - Selim Beslagic, gradonacelnik Tuzle, i Zlatko Kramaric, gradonacelnik Osijeka.

Ovo priznanje se, inace, kazu u GSS, dodeljuje svake godine jednom americkom drzavljaninu i borcima za demokratiju iz drugih zemalja. Sada je dobio senator Edvard M. Kenedi iz Masacusetsa, ranije, izmedju ostalih, Dzimi Karter, nekadasnji americki predsednik i Medlin Olbrajt, americki drzavni sekretar. Nagrdu "Everel Hariman" (koja je samo pocast, odnosno nema novcani deo) je svojevremeno dobio i Vaclav Havel, ceski predsednik.

N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /