Ponedeljak, 10. novembar 1997.

U VRANJU UHAPSENA DVA SABORCA SLOBODANA MISICA TOPA

Siri se krug "putnika" za Hag

Istrazne organe trenutno najvise interesuje Misicevo pominjanje "potpukovnika Gradimira Pavlova i kapetana Stankovica, oficira iz beogradske kasarne "4. jul"

Vranje. - Tokom jucerasnjeg dana bilo je nemoguce proveriti nezvanicnu vest da su u vranjskom SUP-u saslusavana jos dvojica "saboraca s vukovarskog i bosanskog ratista Slobodana Misica Topa, koji se od cetvrtka nalazi u Okruznom zatvoru u Vranju, a sve zbog ispovesti u kojoj tvrdi da je za vreme petnaestomesecnog boravka na ratistu ubio vise od sedamdeset civila.

Vest o hapsenju i navodnom saslusanju jos dvojice Misicevih saboraca iz vremena "zajednicke borbe za srpstvo", u Vranju se cula u subotu. Prema toj informaciji, njihova imena dao je sam Misic, nakon saslusanja u petak, tako da se potencijalni krug svedoka, pod uslovom da je ova vest tacna, sada prosiruje. Dvojica novih aktera mogu da budu utoliko znacajniji s obzirom da se u Vranju sve jace podgreva sumnja u verodostojnost iskaza koji je "Novinama Vranjskim" dao ovaj pedesetogodisnjak, vrlo egzoticne kriminoloske proslosti.

Novi svedoci, koji treba da potvrde ili demantuje Misiceve navode, utoliko su znacajniji s obzirom na izjavu koju je novinarima dao Slavoljub Mihajlovic, istrazni sudija Okruznog suda u Vranju, u kojoj kaze da ce "na osnovu onoga sto je mogao da procita u stampi Misicu biti pre potreban psihijatar, mozda i citav tim strucnjaka, da objasne sta je u pozadini svega". Ovde se nezvanicno moze cuti da vec sada postoji raskorak izmedju onoga sto je objavljeno u "Novinama Vranjskim" i onoga do cega se doslo u dosadasnjem postupku, kod vranjskog SUP-a, koji posle prvih saslusanja sada nakon sluzbe SDB "obradjuje Slobodana Misica".

Ocigledno da istrazne organe u sadasnjoj fazi postupka najvise interesuje Misicevo pominjanje "potpukovnika Gradimira Pavlova i kapetana Stankovica, oficira iz beogradske kasarne "4. juli" koji su komandovali jedinicom u kojoj je bio rasporedjen ovaj dobrovoljac iz Vranja, kao i cinjenica da je ovaj odred, sastavljen od 104 dobrovoljca, svoje prvobitno ime "Sumadijski dobrovoljacki odred", nakon izlaska iz kasarne "4. juli", promenio u "Sokobanjski dobrovoljacki odred2.

Kako se ocekuje da vec danas Slobodan Misic Top predje u nadleznost Okruznog javnog tuzilastva, koje je preko republickog nadleznog organa u stalnom kontaktu sa saveznim tuzilastvom, moze se ocekivati da od eventualnog izrucenja ovog kontroverznog Vranjanca bar u sadasnjoj fazi postupka, Medjunarodnom sudu u Hagu nema nista, i da bi eventualni spor mogao, u zavisnosti od istrage, da se vodi iskljucivo u Jugoslaviji.

I cinjenica da je Misiceva ispovest dobrano "ociscena" od stravicnih bizarnosti u redakciji "Novina Vranjskih" ide u prilog onoga sto se u Vranju uveliko komentarise da je rec o coveku koji je odabrao "morbidno originalni nacin da se s margine drustvenog zivota ukljuci u javnosti".

Vojkan Ristic

Misic "nesposoban za vojsku"

Provereni biografski podaci Slobodana Misica ukazuju da je on bio "zbog nesposobnosti" oslobodjen sluzenja vojnog roka, a onda se ipak nasao medju dobrovoljcima u odredu krstenom kao "Sokobanjski dobrovoljacki odred".

Misic je pokusao da bude i legionar, ali u tome nije uspeo, jer nije prosao na testu u jednom od centara za obuku u Trstu. Misic je u poslednje vreme bio i u losim odnosima sa suprugom Dragicom i sa dva sina, a pricu o onome sto je cinio na ratistu zapoceo je "glasnim hvalisanjem u kafanskom drustvu" insistirajuci da se ona po "svaku cenu nadje u novinama".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /