Ponedeljak, 10. novembar 1997.

ROBERT GELBARD, SPECIJALNI AMERICKI IZASLANIK ZA BOSNU

Oslabljen politicki uticaj Pala

Vasington, Beta. - Specijalni americki izaslanik za sprovodjenje Dejtonskog sporazuma Robert Gelbard ocenio je da je u Bosni i Hercegovini napravljen veliki progres i istakao da SAD sada moraju da nastave da dogradjuju vec postignuto. "Odlucni da zastitimo svoje interese i prekinemo krvoprolice i stradanje naroda u Bosni, mi smo poslali svoje vojnike i moram reci da smo u potpunosti uvereni da je misija do danas dala odlicne rezultate", rekao je Gelbard u razgovoru s clanovima Komiteta za medjunarodne odnose americkog Senata.

Kao najznacajnije rezultate postignute od jula, kada je poslednji put razgovarao s clanovima Senata, on je istakao da je u BiH unisteno vise od 5.000 komada teskog naoruzanja od ukupno 7.700, da su lokalni izbori uspesno sprovedeni i da je preko 350.000 izbeglih i raseljenih lica vraceno svojim kucama.

Prema njegovom misljenju, glavni napredak lezi u cinjenici da je politicki uticaj militantnog rukovodstva s Pala znacajno oslabio, dok je pozicija predsednice RS Biljane Plavsic znatno ojacala.

Gelbard je naglasio i da je neophodno nastaviti pritisak na Srbiju i Hrvatsku kao garante sprovodjenja Dejtonskog sporazuma da pokazu vise volje i kooperativnosti u sprovodjenju dogovorenog. "Mi smo im jasno stavili do znanja da odbijanje saradnje u sprovodjenju sporazuma vodi obe drzave u medjunarodnu izolaciju", istakao je specijalni americki izaslanik. On, medjutim, nije dao precizan odgovor na pitanje o buducnosti medjunarodnih mirovnih snaga u BiH, s obzirom da Sforu mandat istice 30. juna iduce godine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /