Ponedeljak, 10. novembar 1997.

UOCI PREDSEDNICKIH IZBORA U SRBIJI I KONSTITUISANJA REPUBLICKOG PARLAMENTA

Prijava kandidata do 16. novembra

Do 22. novembra - rok za podnosenje podataka o podeli poslanickih mandata

Poslednji rok za podnosenje kandidature za predsednika Srbije jeste nedelja, 16. novembar, u ponoc, saopstio je u intervjuu beogradskim drzavnim listovima sekretar Republicke izborne komisije Nebojsa Rodic. Time je prvi put posle vise sedmica, prakticno, demantovao da je taj rok 18. novembar, datum koji je jos tada figurirao u stampi.

Racunica je izvedena na osnovu odredbe Zakona o izboru predsednika Republike po kojoj se kandidature prijavljuju RIK najkasnije 20 dana pre izbora koji su zakazani za 7. decembar (od 8 do 20 casova) na istih 9.827 birackih mesta na kojima su obavljeni i prethodni izbori. Izborne komisije svih 29 izbornih jedinica obavljace, kao i dosad, tehnicki deo posla za predsednicke izbore za koje je oduvek, po zakonu i Ustavu, Srbija bila jedna izborna jedinica.

Republicka izborna komisija duzna je da objavi listu predsednickih kandidata najkasnije do subote, 22. novembra, nakon cega ce oni koji, eventualno, budu odustali, moci da povuku kandidaturu.

U medjuvremenu, javna glasila duzna su da omoguce predstavljanje kandidata i njihovih programa sve do cetvrtka, 4. decembra u ponoc, kada pocinje tzv. izborna cutnja, a prestaje izborna propaganda.

Biracki spiskovi su od 24. oktobra dostupni svim gradjanima, tako da ce eventualne izmene biti moguce sve do 21. novembra, dana uoci dostavljanja spiskova organima koji ce sprovoditi izbore. Nakon toga bice moguce promene u birackim spiskovima samo odlukom nadleznog suda, i to do 4. decembra.

Rodic je ujedno otklonio i neke nedoumice koje se ticu rokova za sazivanje konstitutivne sednice republickog parlamenta, a koje su nastale zbog razlicitog tumacenja, po mnogim ocenama, oprecinih zakonskih odredbi. Pritom, nije naveo dan kada bi nova skupstina trebalo da startuje, ali je objasnio da su politicke stranke duzne, po Zakonu o izboru narodnih poslanika, da najkasnije u roku od mesec dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora dostave Republickoj izbornoj komisiji podatke o podeli poslanickih mandata.

Buduci da su konacni rezultati izbora objavljeni u Sluzbenom glasniku 22. oktobra, ocekuje se da stranke ovu svoju obavezu ispune do 22. novembra. U slucaju da to ne ucine na vreme, ostavljen im je naknadni rok od pet dana, a ukoliko ni tada ne dostave podatke, Republicka izborna komisija ce posebnim resenjem dobijene mandate dodeliti kandidatima prema njihovom redosledu na listi.

Nakon toga bi trebalo ocekivati i odrzavanje konstitutivne sednice novog saziva republickog parlamenta. To se, prakticno, poklapa s predvidjanjima da ce prva sednica parlamenta biti odrzana u drugoj polovini novembra.

M. Torov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /