Ponedeljak, 10. novembar 1997.

U "SIMPOVIM" ROBNIM KUCAMA OTVORENA TRADICIONALNA IZLOZBA NAMESTAJA

Nema povecanja cena, popust za gotovinu

"Kreditom iz Fonda za razvoj povecali smo izvoz za 50 odsto, a vraticemo ga tacno u sat", tvrdi Dragan Tomic, predsednik kompanije

"Neprijatni blesak koji se dogodio skokom kursa nemacke marke, nestace, a mere koje je preduzela Vlada, nadam se, kaznice one koji su tome doprineli", rekao je na jucerasnjem otvaranju tradicionalne izlozbe namestaja, predvidjenog za proizvodnju u narednoj godinu, Dragan Tomic, predsednik Kompanije "Simpo" i ministar koordinator u Vladi Srbije.

Od 9. do 30. novembra posetioci ce u "Simpovim" robnim kucama u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Vranju moci da vide "250 noviteta iz svih 69 malih i srednjih preduzeca ove kompanije". U programu za narednu godinu, najatraktivnije su kozne garniture koje kostaju od 30 do 40 hiljada dinara. Miroljub Petrovic, zamenik generalnog direktora kaze da i pored ovako visokih cena "sve garniture koje se proizvedu za domace trziste, nadju svoje kupce".

"Nismo menjali cene od kad je porastao kurs marke, vec cemo od sutra davati popust od 20 odsto za namestaj od ratana, decije krevetice, regale i drugu vrstu robe. Hocemo da pokazemo da cene moraju padati i da namestaj treba da postane dostupan sirokom krugu potrosaca. U odnosu na proslu godinu cene su nize. Svim dobavljacima sirovina rekli smo da ne prihvatamo pomeranje cena jer ne postoje opravdani, ekonomski razlozi i da cemo se, u slucaju da ih podignu, opredeliti za uvoz jer je jeftiniji", rekao je Petrovic.

"Simpo" je, prema recima Tomica u septembru imao porast proizvodnje za 13,1 odsto, a toliki je, najmanje bio i u oktobru. "Koristimo od 70 do 80 odsto kapaciteta, a kredit koji smo dobili od Fonda za razvoj povecao je izvoz za 50 odsto i do kraja godine njegova vrednost ce biti oko 70 miliona maraka. Svi moraju vratiti kredit, a "Simpo" ce svoju obavezu ispostovati, tacno u sat 17 novembra. Novac smo iskoristili za povecanje izvoza (u Francuskoj je utrostrucen) koji je za deset meseci dostigao 30 odsto", rekao je Tomic.

Do sada je u trima fabrikama (preduzecu za proizvodnju deterdzenata, cokolade i granulata) vecinski ino kapital, a prema recima Petrovica, postoji interesovanje stranih partnera za dokapitalizaciju, posebno fabrike za proizvodnju koznih garnitura i fabrike za proizvodnju decijih krevetica koja izvozi u Englesku i Ameriku.

Na pitanje zasto "Simpo" poslednjih godina dosta ulaze u agroindustriju, Petrovic kaze da je industrija namestaja niskoakumulativna grana i da se proizvodnjom hrane lakse moze doci do profita pa "Simpo", za sada, ima farmu ovaca, 15 mini farmi za uzgoj junadi u kooperaciji sa individualnim proizvodjacima i planira osnivanje plantaze dunja. Kapitalna investicija za "Simpo" je fabrika ekoloski ciste, pitke vode jer je planirano da se plasmanom pokrije domace trziste i izvozi u Evropu, kaze Petrovic.

S. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /