Ponedeljak, 10. novembar 1997.

SINDIKALNE ORGANIZACIJE "ZASTAVE" I FABRIKE AUTOMOBILA NAJAVLJUJU MASOVNE PROTESTE RADNIKA

Pomoci nema ni s leva, ni zdesna

U "Zastavi" se sve glasnije cuju pretpostavke da neko namerno podriva interese drzave i Fabrike automobila, s ciljem da se ovom proizvodjacu automobila obori cena

Kragujevac. - Najvece jugoslovensko industrijsko preduzece - kragujevacka "Zastava" ponovo je, cini se, u centru paznje ne samo ovdasnje nego i najsire domace javnosti. Prvi razlog za povecanje pozornosti javnog mnjenja glede desavanja u oronuloj "Zastavi" jeste najavljena smena na njenom kormilu.

Prema jos uvek nezvanicnim, ali ne i nepouzdanim informacijama, naime, Srboljub Vasovic, aktuelni predsednik grupe "Zastava" uskoro bi trebalo da bude rasporedjen na novu duznost - u diplomatiji - cuje se. Na njegovo mesto, tvrdi se u dobro obavestenim krugovima, doci ce direktor Kombinata aluminijuma iz Podgorice Danilo Vuksanovic, privrednik koji se u poslednje vreme "proslavio" podrskom Momiru Bulatovicu na minulim predsednickim izborima u Crnoj Gori.

Drugi razlog za povecanje interesovanja javnosti za "Zastavu" vezan je za sve izrazeniju agoniju ovdasnje Fabrike automobila kojoj, nakon visegodisnjeg posrtanja, a pod teretom teske besparice, velikih dugova, nedostatka trzista, pa i pravog proizvodnog programa, najozbiljnije preti definitivna propast.

Sindikalne organizacije cele "Zastave" i Fabrike automobila kojima su se krajem minule sedmice pridruzili i sindikati svih beogradskih i jednog pristinskog preduzeca ("Amortizeri"), koja ucestvuju u produkciji putnickih vozila, u Kragujevcu su zatrazili da ih u prosli petak primi predsednik Vlade Srbije Mirko Marjanovic kako bi mu direktno rekli da je i drzavnom nebrigom opstanak domace auto-firme doveden u pitanje. "Zastavini" sindikalci ovih dana otvoreno prete da ce, ukoliko drzava ne bude ponudila konkretna resenja za prevazilazenje katastroficne situacije u Fabrici automobila organizovati masovne proteste kragujevackih radnika, uprilicenih, pre svega, protiv Vlade Srbije, ali i savezne administracije koja je odobrila uvoz oko 170.000 polovnih automobila, cime je jedinoj domacoj firmi, kako ovde kazu, "zadat udarac od kojeg ce se tesko oporaviti". U "Zastavi" se, u poslednje vreme, a u vezi sa ovim, sve glasnije cuju pretpostavke da neko namerno podriva interese drzave i Fabrike automobila sa ciljem da se kragujevackom proizvodjacu putnickih vozila obori cena na pocetku primene Zakona o transformaciji domace privrede. Otuda je u Kragujevcu informacija o tome da se i "Zastava" nalazi na spisku firmi koje ce biti transformisane po programu Vlade Srbije naisla na vise nego mlaku reakciju javnosti. Najveci broj kragujevackih radnika jednostavno ne veruje bas da ova i ovakva drzava moze na bilo koji nacin da pomogne "Zastavi" i njenoj potonuloj Fabrici automobila.

U to (pomoc drzave) izgleda jedino jos veruje poslovodstvo i tzv. Samostalni sindikat "Zastave" koji su godinama ne samo cutali o situaciji u Fabrici, nego su i zamajavali javnost sireci optimizam bez pokrica o prevazilazenju proizvodno-poslovne agonije, o dolasku stranih partnera. "Zastava" i njena Fabrika automobila nadalje ovih dana izaziva paznju i domace politicke javnosti. Razlog za to je "produzena" kampanja za predsednicke izbore u Srbiji. Resenja za spas "Zastave" do sada su ponudili lider radikala dr Vojislav Seselj i predsednik SPO Vuk Draskovic. Lider levice Milan Milutinovic jos nije poceo kampanju, tako da se ne zna sta on misli ni o "Zastavi", ni o svim ostalim nedacama bankrotirane drzave Srbije. Ako je, medjutim, suditi po kampanji Zorana Lilica, sasvim se osnovano moze ocekivati da ni Milan Milutinovic, kao ni njegov propali i zamenjeni prethodnik o "Zastavi" ne misli - nista.

Z. Radovanovic

Sastanak sa Marjanovicem nije odrzan

Iako je iz kabineta predsednika Vlade Srbije prosle srede zvanicno potvrdjen sastanak izmedju predstavnika sindikalnihorganizacija "Zastavine" Fabriek automobila beogradskih firmi DMB, "Zmaj", "Teleoptik" i Livnica, i pristevskih "Amortizera" i republickog premijera Mirka Marjanovica do kraja minule sedmice kako "Nasa Borba" saznaje - nije odrzan.

Predstavnici sindikalnih organizacija pomenutih firmi su nedavno porucili da ce se, ukoliko ih Mirko Marjanovic ne primi do 7. novembra ili ako pak ne budu zadovoljni razgovorom sa njime, ponovo okupiti i dogovoriti - sta dalje.

- Nijedan oblik sindikalne borbe nije iskljucen - rekao je za "nasu Borbu" sredinom prosle nedelje portparol sindikata Fabrike automobila Zivorad Jevtic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /