Ponedeljak, 10. novembar 1997.

PREDSEDNISTVO NOVE DEMOKRATIJE ODBILO OSTAVKU DRUSANA MIHAJLOVICA

Na sledece izbore verovatno samostalno?

"Brod Nove demokratije ne tone, samo je malo skrenuo 'levlje', sto su uradili neki oficiri bez znanja 'kapetana'", objasnio Jovan Arezina, predsednik beogradskog odbora ND

Beograd. - Predsednistvo Nove demokratije, na sednici odrzanoj u subotu u centru "Sava", nije prihvatilo ostavku predsednika ove stranke Dusana Mihajlovica. Od ukupno 96 clanova, koliko je prisustvovalo sednici, protiv ostavke je glasalo 92, za ostavku je bilo tri, dok je jedan clan Predsednistva bio uzdrzan. Na zahtev Mihajlovica, inace, glasanje je bilo tajno.

Sednici Predsednistva je prethodio sastanak Izvrsnog odbora koji je odrzan u petak. IO jednoglasno nije prihvatio ostavku, sto je saopsteno i clanovima Predsednistva. Izjasavanju o ostavci Mihajlovica prethodila je trocasovna rasprava na kojoj su analizirani izborna kampanja i izborni rezultati u okviru jedinstvene liste sa SPS i JUL-om, a date su i osnovne smernice buduceg delovanja stranke.

Govorili su predsednik Izbornog staba Milun Babic, predsednik IO Vojislav Andric, potpredsednici stranke Cedomir Mirkovic i Slobodan Radulovic, clanovi Predsednistva Svetozar Krsric, Jovan Arezina, Nicifor Todorovic, Goran Mitic....

Uz ocenu da su na saveznim izborima ostvareni bolji rezultati od planiranog, svi diskutanti su naglasili da je na republickim izborima jedinstvena lista ostvojila manje mandata od planiranog, sto je prouzrokovalo da ND dobije samo pet poslanika. Medju pobednike prethodnih izbora Babic je uvrstio radikale, SPO, Jugoslovensku levicu (u prethodnom sazivu nije imala nijednog poslanika) kao i koaliciju Demokratska alternativa-Seljacka stranka. Najveci gubitnici su, kako je rekao, socijalisti, a i ND je osvojila jedno mesto manje u parlamentu.

Svi govornici su istakli da je ostavka predsednika Mihajlovica "moralni cin odgovornog politicara" sto, kako je rekao predsednik poslanickog kluba ND u Vecu gradjana saveznog parlementa Miroslav Stefanovic, nije svojstveno politicarima s ovog podneblja, iako je odavno trebalo da se neki od njih povuku s takvih funkcija.

Predsednik beogradskih novodemokrata Jovan Arezina metaforicki je objasnio da "kapetan poslednji napusta brod koji tone". "Brod ND ne tone, samo je malo skrenuo 'levlje', sto su uradili neki 'oficiri' bez znanja kapetana", naglasio je Arezina, uz opasku da je mozda bolje da se ti 'oficiri' "izbace iz kabine". Svetozar Krstic je zamerio Mihajlovicu sto je ostavka izasla u javnost i sto se to nije zavrsilo samo u okviru stranackih tela. Podvukao je da ND ne pati od dve bolesti koje su najprisutnje na srpskoj politickoj sceni - sujete i uskogrudosti. Uz jasnu poruku da ostavku ne treba prihvatii, Krstic je sugerisao da bi ubuduce ND trebalo da pojednostavi nastup prema javnosti i da se jasno odredi granica izmedju kompromisa i nedoslednosti.

Tokom diskusije clanova Predsednistva, provejavalo je ubedjenje da bi na sledecim izborima ND trebalo da izadje samostalno i da, kako je rekao Radulovic, proveri gde je njeno mesto na politickoj sceni Srbije. Pripreme za predstojece izbore, kako je receno, trebalo bi da pocnu odmah nakon zavrstetka trke za predsednicku fotelju Srbije.

Kao argument za samostalan izlazak osim prepoznatljivosti i jasne proevropske orijentacije stranke, navedena je (Vojislav Andric) i jako razvijena infrastruktura ND koja trenutno pokriva vise od dve trecine opstina u Srbiji.

B. Cani

Necemo s radikalima

Napravicemo istorijsku gresku ako sve parlamentarne stranke priznamo kao demokratske, jer one to nisu. Ako sada udjemo u savez s radikalima, zemlji ce pretiti nova izolacija, rekao je Dusan Mihajlovic, uz objasnjenje da je njegova ostavka imala jasnu poruku i prema koalicionim partnerima.

- Ako se nasi partneri vrate "staroj ljubavi" i s radikalima formiraju vladu, o cemu se u poslednje vreme mnogo govori, ja tu ne mogu i necu da budem - naglasio je predsednik ND. Narodna volja, kako je rekao, mora da se postuje ali, upozorio je, ne postoji nijedan diktator na svetu koji nije vladao na osnovu narodne volje, o cemu treba da bude informisan i narod.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /