Utorak, 11. novembar 1997.

PORUKA EVROPSKE UNIJE GRADJANIMA JUGOSLAVIJE

Evropska porodica vas ceka na vama je da se opredelite

Evropska unija zeli mirnu, uspesnu i demokratsku SRJ, koja ce zauzeti mesto koje joj pripada u evropskoj porodici. To pretpostavlja da SRJ postuje iste norme kao i ostatak Evrope - istice se u specijalnoj deklaraciji kojom se sefovi diplomatije evropske "petnaestorice", prvi put, direktno obracaju gradjanima Jugoslavije

Sefovi diplomatije evropske "petnaestorice" usvojili su juce u Briselu specijalnu deklaraciju u kojoj se, prvi put, obracaju direktno gradjanima SRJ. Evropsku poruku objavljujemo u celosti:

1. Priznajuci vaznu ulogu koja pripada SRJ kako u regionu tako i u Evropi, Evropska unija zeli da njenim gradjanima jasno izlozi svoju politiku.

2. Ta je politika utemeljena na uravnotezenom pristupu i jednakim sansama za sve zemlje regiona.

3. Unija zeli mirnu, uspesnu i demokratsku SRJ, koja ce zauzeti mesto koje joj pripada u evropskoj porodici. To pretpostavlja da SRJ postuje iste norme kao i ostatak Evrope.

4. Brojne zemlje Unije prosle su kroz ekonomske probleme slicne onima s kojima se vi trenutno sukobljavate. Pogresno je misliti da postoje laka i jednostavna resenja problema s kojima se suocava SRJ. Cetrdeset poslednjih godina naucilo nas je da je saradnja sa ostalim Evropljanima najbrzi put za ponovno uspostavljanje ekonomskog blagostanja.

5. Nacionalistickim i etnocentrickim pozicijama nema mesta u savremenoj Evropi. Politika koja je proizasla iz takvih pozicija nanela je stetu SRJ i vas, njene gradjane, ucinila jednim od najsiromasnijih u regionu. Krivica za to se ne bi smela pripisivati ni EU ni medjunarodnoj zajednici.

6. Evropska unija insistira na uspostavljanju saradnje s medjunarodnom zajednicom, s ciljem da se izgradi u punoj meri demokratska SRJ, u kojoj ce postojati istinska sloboda stampe, biti obezbedjene jednake sanse za sve, sa otvorenom i modernom ekonomijom od koje ce korist imati svi, kao i sa nepristrasnim sistemom pravosudja.

8. Evropska unija ima ista ocekivanja od svih zemalja regiona. To su: puno postovanje demokratije i ljudskih prava; angazovanje u prilog pravednog mira ostvarivanjem dejtonskih i drugih sporazuma kojima je okoncan rat, podrazumevajuci tu i punu i nicim ogranicenu saradnju s Medjunarodnim krivicnim sudom za bivsu Jugoslaviju; dobrosusedske odnose i konstruktivni pristup u resavanju etnickih i manjinskih problema u regionu, a posebno na Kosovu. Ostvarivanje istinskog napretka na tim poljima omogucilo bi Evropskoj uniji da razvija odnose s vasom zemljom.

9. Zajedno se morate opredeliti kako da SRJ ponovo nadje mesto kakvo joj pripada u okviru zajednice naroda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /