Utorak, 11. novembar 1997.

"INTERNESENEL HERALD TRIBJUN" O UBISTVIMA KOJA SU MUSLIMANSKE PARAVOJNE FORMACIJE POCINILE 1992. GODINE

Svirepi zlocini nad Srbima u Sarajevu

Pozivajuci se na internu sudsku dokumentaciju Vojnog suda u Sarajevu, list pise da je u vreme organizovanja odbrane grada ubijeno na stotine srpskih civila koji su zakopavani u masovnu grobnicu Kazani na Trebevicu. Sud je vinovnike osudio od sest meseci do sest godina zatvora, a mnogi od njih su pusteni na slobodu

Pariz, Beta. - Muslimanske paravojne formacije koje su organizovale odbranu Sarajeva kada je poceo rat u Bosni, 1992, ubile su mozda i na stotine srpskih civila, pise jucerasnji "Internesenel herald tribjun" (IHT). Pozivajuci se na internu sudsku dokumentaciju Vojnog suda u Sarajevu, na 56 strana, cije je delove proslog petka objavio nezavisni sarajevski magazin "Dani", IHT konstatuje da je to prva zvanicna potvrda ratnih zlocina koje su u Sarajevu pocinile muslimanske snage. Ubistva koja su opisana u sudskoj dokumentaciji, ako ne po broju zrtava, onda svakako po brutalnosti, mogu se porediti sa ubijanjima nenaoruzanih Muslimana i Hrvata koja su pocinili Srbi, pise IHT. Dokumentacija lokalnog vojnog suda, kako pise IHT, sastoji se uglavnom od svedocenja i ispovesti muslimanskih vojnika koji su ucestvovali u ubistvima i koriscena je kao dokazni materijal prilikom sudskog procesa odrzanog pre tri godine. Niko od osudjenih medjutim nije kaznjen na vise od sest godina zatvora, dok ih je vecina dobila kaznu od svega nekoliko meseci. Sem toga, dodaje IHT, mnogi su smesta pusteni na slobodu posto je period koji su proveli u pritvoru, cekajuci na sudjenje, bio duzi od kazne.

Svedocenja muslimanskih boraca nije objavio sud, vec su ih obelodanili muslimanski zvanicnici koji su uznemireni zbog toga sto vlada nije obavestila javnost o zlocinima i sto pocinioci nisu stroze kaznjeni. IHT citira reci urednika magazina "Dani" koji kaze da je, iako je u to vreme bio u Sarajevu i verovao da zna sta se desava, bio sokiran kada je procitao sudsku dokumentaciju i shvatio kakvi su zlocini pocinjeni, uglavnom nad Srbima. List dodaje da ekshumacija masovne grobnice u Kazanima, na Trebevicu, gde su paravojne muslimanske jedinice zakopavale tela svojih zrtava, prekunita prosle godine, nakon sto je iz jame iskopano svega nekoliko tela. Iz svedocenja muslimanskih boraca proistice, takodje, da su muslimanska policija i politicki lideri znali za zlocine, ali muslimanski zvanicnici odbacuju te optuzbe, pise IHT.

Vojnici su pred sudom izjavili da su u Kazanima, nedaleko od muslimanskih polozaja na liniji fronta, zakopali veliki broj srpskih zrtava. Vojnici koji su ucestvovali u izvrsenju tih zlocina pripadali su Desetoj planinskoj brigadi kojom je komandovao Musan Topalovic Caco, koga je najverovatnije ubila muslimanska policija, 26. oktobra 1993. Iz dokumentacije se vidi da je sud 20. decembra 1994. utvrdio da su Zijo Kubat, Esad Tucakovic, Omer Tendzo, Asif Alibasic i Samir Seferovic krivi za zlocine pocinjene u oktobru 1993. Oni su, pise IHT, optuzeni za vise ubistava, kao i za kidnapovanje bracnog para srpske nacionalnosti, Vasilija i Ane Lavriv. Lavrivi su oteti iz stana u Sarajevu, prebaceni u kasarnu i pretuceni. Potom su odvedeni do Kazana, zajedno sa jos jednom zenom, Milenom Draskovic, gde su ih muslimanski vojnici tukli kundacima. "Udario sam Vasilija Lavriva u ledja i on je pao. Onda sam mu zario noz u grlo. Video sam krv", ispricao je na svedocenju Zijo Kubat. Esad Tucakovic koji je, kao i Kubat, osudjen na sest godina zatvora, odvukao je Anu Lavriv nekoliko metara dalje. Onda je, po sopstvenom svedocenju "izvadio noz dugacak 40 centimetara i odrubio joj glavu". "Gurnuo sam njeno telo u jamu, a glavu ostavio da lezi na zemlji. Onda sam otrcao u rov. Bio sam sav krvav. Prao sam se, pa nisam video kako su ubijene druge dve zrtve", ispricao je na sudu.

Drugi incident dogodio se, kako pise IHT, nakon sto je krajem 1993. od srpske granate u Sarajevu poginulo sestoro dece. Paravojna muslimanska jedinica odlucila je da se osveti. Oteli su bracni par Komljenac, Marinu i Radoslava, koji su oboje bili invalidi. Odveli su ih u Kazane gde je, prema sudskoj dokumentaciji, Mevludin Selak, koji je za ubistvo osudjen na sest godina zatvora, Radoslavu rukom zapusio usta, gurnuo ga na zemlju i prerezao mu grlo. Refik Selak na isti nacin je usmrtio Marinu Komljenac i za to dobio istu kaznu, pise IHT. U sudskoj dokumentaciji zabelezeno je i nekoliko slucajeva da su muslimanski borci odvodili lokalne Srbe, kojih je za vreme rata u Sarajevu ostalo oko 20.000, na liniju fronta i tamo ih ubijali. U vecini slucajeva zrtvama je, pise IHT, velikim nozem prerezano grlo.

Brutalna likvidacija zarobljenika

U sudskoj dokumentaciji spominje se i slucaj kada su muslimanski borci zarobili dvojicu Srba, Duska Jovanovica i Ergina Nikolica, koji su u septembru 1993. pokusali da pobegnu iz Sarajeva. "Caco je poceo glasno da ih ispituje", rekao je Tucakovic na sudu. "U jednom trenutku izvadio je noz i zario ga Jovanovicu u grlo, sest ili sedam puta. Samir Bejtic je izvadio sablju i zario je dva ili tri puta u vrat druge zrtve, a potom jos nekoliko puta po telu". Grupa ljudi pomahnitalo je zarivala noz i sablju u Jovanovicevo bezivotno telo, dodaje IHT prenoseci svedocenje Bejtica. "Caco je dao noz Arminu Hodzicu i rekao mu da ubode 'to odvratno celjade'. Hodzic je to ucinio dva puta. Caco je onda dao noz Sabahudinu Zigi koji ga je takodje ubo", Bejticevo je svedocenje. "Onda je rekao meni da ga ubodem. Ubo sam ga jednom, ili dva puta, u stomak. Bio je vec mrtav", dodao je. Tela zrtava, dodaje IHT pozivajuci se na sudsku dokumentaciju, potom su prebacena u Kazane i raskomadana. "Video sam Samira Bejtica kako otvara Jovanovicevu lobanju", izjavio je Seferovic na sudu. "Video sam kako Caco pocinje da sutira njegovu glavu, dok mu je telo baceno u jamu. I telo Ergina Nikolica takodje je baceno u raku", dodao je pred sudom u Sarajevu ovaj muslimanski borac.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /