Utorak, 11. novembar 1997.

KOSTA MIHAJLOVIC O IZJAVI AMERICKOG AMBASADORA U ZAGREBU DA HRVATSKA IMA PRAVO NA RATNU ODSTETU OD SRJ

Bez rata nema ni ratne stete

Ne vidim kakve veze SR Jugoslavija ima sa gradjanskim ratom u bivsoj Jugoslaviji, izjavio sef jugoslovenskih pregovaraca o sukcesiji

Beograd, Beta. - SR Jugoslavija nije ucestvovala u ratu na tlu bivse Jugoslavije, i nema osnova da se od nje trazi ratna odsteta - izjavio je juce sef jugoslovenskih pregovaraca o sukcesiji Kosta Mihajlovic.

Mihajlovic je komentarisao ocenu ambasadora SAD u Hrvatskoj Pitera Galbrajta da veruje da Hrvatska ima pravo da trazi ratnu odstetu od Jugoslavije.

- Ne vidim kakve veze SR Jugoslavija ima sa gradjanskim ratom u bivsoj Jugoslaviji - rekao je on. - Galbrajt je rekao da bi SAD podrzale eventualnu tuzbu Hrvatske protiv Jugoslavije za ratnu odstetu, kao i eventualnu tuzbu BiH "protiv Srbije zbog genocida". Jugoslovenska delegacija za sukcesiju ne planira da razgovara o ratnoj odsteti bivsih jugoslovenskih republika.

On je izjavio da "ti zahtevi Hrvata nemaju nikakve veze sa sukcesijom" i da ratno obestecenje nije bilo tema njegovih razgovora sa medjunarodnim posrednikom za sukcesiju bivse Jugoslavije Arturom Votsom, pred prosli vikend u Beogradu.

Vots je u cetvrtak i petak razgovarao sa jugoslovenskim funkcionerima, ukljucujuci saveznog predsednika Slobodana Milosevica i Mihajlovica. Mihajlovic je odbio da saopsti detalje razgovora sa Votsom, vec je samo rekao da su uopsteno razmatrani problemi sukcesije. On je odbio i da oceni da li je u poslednjem krugu razgovora ostvaren napredak u pregovorima o sukcesiji.

- Tesko je davati takve ocene multilateralnih pregovora na osnovu bilateralnog razgovora - rekao je Mihajlovic u telefonskom razgovoru. - Videcemo za nekoliko dana, kada izadje memorandum.

Pred dolazak u Beograd Vots je novu verziju teksta memoranduma o pitanjima sukcesije, sastavljanog prema zakljuccima razgovora sa zemljama nasledicama bivse Jugoslavije, najavio za sredinu novembra.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /