Utorak, 11. novembar 1997.

ZBOG NEPOSTOVANJA DOGOVORA O MORATORIJUMU NA LEKCIJE IZ ISTORIJE

Srbi bojkotuju nastavu u Istocnoj Slavoniji

Zagreb, Rojters. - U znak protesta zbog hrvatske pristrasnosti u obrazovnom sistemu, Srbi su juce bojkotovali nastavu u skolama u Istocnoj Slavoniji. Roditelji u Istocnoj Slavoniji se zale da su njihovoj deci uskraceni udzbenici napisani cirilicom i prigovaraju zbog obrade lekcija iz istorije koje se odnose na srpsko-hrvatski rat.

Portparol Prelazne administracije UN u Istocnoj Slavoniji (UNTAES) Daglas Kofman kaze da je bojkot pogodio vecinu skola u Vukovaru i u oblasti.

"UNTAES vec dugo ima probleme sa Ministarstvom za obrazovanje. Sa njima smo morali ponovo da pregovaramo o sporazumima koje smo vec postigli. Oni potpuno grese zbog toga sto predaju lekcije o poslednjem ratu - to nije u skladu sa sporazumima postignutim sa UNTAES-om.", rekao je Kofman. Ministarka obrazovanja Ljilja Vokic je za hrvatsku drzavnu televiziju izjavila da je od 1. septembra na snazi moratorijum na poducavanje istorije od 1989. do 1997. godine. "Ja nemam ovlascenje da menjam istorijske cinjenice i nisam autor udzbenika iz istorije. Knjige koje su vazece u ostalim delovima Republike Hrvatske, vaze i u Istocnoj Slavoniji.", rekla je ona.

Medjutim, prema sporazumu postignutom izmedju Ministarstva i Untaesa, iz knjiga treba da budu iskljucene lekcije koje obradjuju jugoslovensku istoriju od 1990. godine.

Vokic je rekla da su Hrvati postavljeni na mesta direktora skola u oblastima u kojima se ocekuje povratak hrvatskih izbeglica, dok su Srbi imenovani za direktore u oblastima u kojima su Srbi u vecini. Precizirala je da su u 23 skole direktori Hrvati, u 16 Srbi dok je u jednoj direktor Madjarica. Prema njenim recima, udzbenici su prevedeni na ekavicu a ostala se "prevode", iako je u Zagrebu bilo tesko pronaci prevodioce koji su bili spremni da to ucine.

"Fizika je Fizika, hemija je hemija, i ne postoji velika razlika u tome da li je tekst napisan latinicom ili cirilicom", rekla je Vokic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /