Utorak, 11. novembar 1997.

NAKNADNO REAGOVANJE VJ NA NAVODNO PROVOKATIVNO PONASANJE PRISTALICA MILA DJUKANOVICA

Pucnjava preko kasarne?

Ministar unutrasnjih poslova Crne Gore Filip Vujanovic iznenadjen da o incidentima policija nije ranije informisana

Podgorica. - Komanda Druge armije VJ saopstila je, uoci minulog vikenda, da se 20. oktobra u 15 casova "u garnizonima Podgorica, Pljevlja i Plav dogodilo vise provokacija pripadnika VJ od strane neidentifikovanih lica koja su euforicno proslavljala pobjedu predsjednickog kandidata". Prema navodima iz pomenutog saopstenja, "provokacije su se sastojale u grubom vrijedjanju pripadnika VJ neprimjerenim rijecima, upucivanjem raznih neumjesnih poruka, kretanjem motornih vozila pored i oko vojnih objekata, otvaranjem vatre iz oruzja preko vojnih objekata i pojedinacnim prijetnjama oruzjem vojnim licima na duznosti, zaustavljanjem vojnih motornih vozila i upucivanjem raznih prijetnji licima u vozilu, i slicno". U saopstenju se, pritom, konstatuje da "ovakvo ponasanje od strane pripadnika VJ nije bilo nicim izazvano", kao i to da "pripadnici VJ nijesu odgovarali na takve provokacije, cijeneci da je takvo ponasanje izliv trenutnih emocija od strane neodgovornih pojedinaca".

Razlog zbog kojeg do sada nijesu informisali javnost o navedenim incidentima za Komandu Druge armije je u saznanju "da bi se takvim saopstenjem moglo doprinijeti pogorsavanju politicke situacije". Sada su to ucinili, objasnjava se u saopstenju, zbog toga sto je ovaj problem potenciran u crnogorskom parlamentu "u vise replika poslanika".

"Uvazeni generale, iznenadjen sam da me o ovim incidentima nijeste odmah obavijestili, sto je primjereno nasoj saradnji za koju smo zajednicki uvijek konstatovali da je maksimalno profesionalna i kvalitetna", obratio se komandantu Druge armije, general-pukovniku Bozidaru Bavicu, ministar unutrasnjih poslova Crne Gore Filip Vujanovic. U ministrovom pismu se izrazava iznenadjenje i zbog toga sto policiju o incidentima nijesu obavijestile "starjesine navedenih garnizona, nakon cega bi se ovi incidenti sprijecili, njihovi vinovnici priveli, a pripadnici vojske zastitili". "Naravno", dodaje ministar Vujanovic, "da bi ovako reagovali da je i neko od gradjana ovo saopstio, medjutim, ovakvo ponasanje policiji ni od gradjana nije prijavljeno".

Ministar Vujanovic u pismu komandantu Druge armije VJ istice da maksimalno osudjuje "svako nedolicno ponasanje prema pripadnicima VJ" i obavjestava ga da je dao "nalog nacelnicima centara i odjeljenja bezbjednosti u navedenim gradovima da preduzmu sve aktivnosti na otkrivanju vinovnika ovih incidenata, ako su se desili, uz primjenu zakonom propisanih mjera prema njima". Ujedno je zamolio general-pukovnika Babica, da od starjesina garnizona zahtijeva da pomognu policiji "prije svega saopstenjem registracije vozila koja su ta lica koristila". Ministar je siguran "da bi pripadnici vojske te brojeve evidentirali, cime bi se na lak i pouzdan nacin ova lica mogla identifikovati".

Prica o provokacijama pristalica Mila Djukanovica na racun VJ krenula je iz crnogorskog parlamenta, i to nakon poslanickog pitanja poslanika Bojoviceve Narodne stranke Milana Lekica. NJegove navode o provokativnom ponasanju Djukanovicevih pristalica prema pripadnicima VJ u Pljevljima tokom parlamentarne debate opovrgao je ministar unutrasnjih poslova Filip Vujanovic. On je tom prilikom kazao da je od strane gradjana bilo prijava policiji protiv gradjana muslimanske nacionalnosti, Djukanovicevih pristalica, koji su, navodno, nastupali sa pozicija muslimanskog nacionalizma, ali da navodi iz tih prijava nisu potvrdjeni. "Prijava nije presuda", kazao je tada ministar Vujanovic, pozivajuci poslanika Lekica da i sam, ukoliko ima dokaza za svoje tvrdnje, podnese krivicnu prijavu.

Poslanik Lekic je uzvratio da je "sve vidjeno" i da se istina "ne moze prikriti pred gradjanima Pljevalja".

D. Vukovic

Provokacije vojske?

Od momenta kada je u Demokratskoj partiji socijalista doslo do otvorenih sukoba, vise puta je, posebno od opozicionih politickih stranaka, upozoravano na provokativno ponasanje VJ u Crnoj Gori. Najcesce se, pritom, skretala paznja na to da vojna avijacija vrsi psiholoski pritisak na gradjane Podgorice time sto izvodi brisuce letove iznad grada. Jednom se dogodilo i to da su dva vojna helikoptera kruzila iznad zgrade Vlade Crne Gore.

U svom preliminarnom izvjestaju o minulim izborima za predsjednika Crne Gore, Crnogorski helsinski komitet za ljudska prava apostrofirao je neprimjerenu ulogu VJ u Crnoj Gori, posebno tokom izborne kampanje. Posebno je, pritom, skrenuta paznja na ponasanje saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovica, koji se angazovao u podrsci aktuelnom predsjedniku Crne Gore Momiru Bulatovicu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /