Utorak, 11. novembar 1997.

UTISCI UCESNIKA "POZORISNOG PEJSAZA POST-JUGOSLAVIJE" U MILHAJMU

Provincijalizam potice od nas

Izvesne nekorektne interpretacije u nasoj stampi karaktera skupa "Pozorisni pejsaz post- Jugoslavije", koji je krajem proslog i pocetkom ovog meseca organizovan u Teatru an der Rur u Milhajmu, bile su povod konferencije za novinare na kojoj su juce u Paviljonu Veljkovic, prostoru Centra za kulturnu dekontaminaciju, govorili: Borka Pavicevic, Jovan Cirilov, Sonja Vukicevic i Ana Miljanic.

- Sedam dana je stotinak ljudi iz bivse Jugoslavije, Poljske, Rusije... ozbiljno radilo i razgovaralo zahvaljujuci domacinu koji se ponasao krajnje profesionalno i s postovanjem i imamo odgovornost prema tom skupu da mu se da prava interpretacija - rekla je Borka Pavicevic, objasnivsi da je i milhajmsko iskustvo potvrdilo tezu "Sta mozes to smes, sta smes to mozes".

- Pokazalo se jos jednom da sva provincijalnost ide odavde, od nas, da nije tacno da mi negde ne pripadamo i da nas neko nece, nego se prosto radi o tome da se tokom poslednjih godina u nama akumuliralo mnostvo predrasuda, koje mogu da imaju povratno dejstvo. Prosto, strasno je vazno kakvu svest sami projektujemo.

Jovan Cirilov je podvukao vaznost cinjenice da je ova manifestacija bila prva koja je odrzana u tek izgradjenoj novoj kuci Teatra an der Rur i da je uspela da okupi sve koje je trebalo zahvaljujuci ogromnom autoritetu Roberta Culija i Helmuta Sefera.

- Pitanja koja se sada i ovim povodom postavljaju ponegde da li je uopste moguca saradnja medju pozorisnim ljudima bivse Jugoslavije, usled navodnih generacijskih, nacionalnih, politickih... razlika, besmislena su jer saradnja je vec uveliko pocela i saradnje uvek ima medju ljudima koji je zele.

Buduci da, po misljenju Ane Miljanic, vecina problema pociva na percepciji onoga sto radimo, odnosno sirini okvira u kojima se sagledavamo, i skup u Milhajmu je sluzio sirenju nase svesti i sticanju mogucnosti da vidimo kako ono sto radimo izgleda s distance od nekoliko stotina ili nekoliko hiljada kilometara.

Sonja Vukicevic, cija je predstava "Makbet/Ono" na "Pozorisnom pejsazu post-Jugoslavije" postigla izvanredan uspeh, govorila je iz nesto licnijeg ugla.

- Pre ovog rata radila sam i isticala prijatelje sirom Jugoslavije. Moji prijatelji se nisu izmenili. Zadrzali su dobar duh uprkos strasnim pojedinacnim sudbinama, narocito Sarajlije. Ne razumem generacijski porblem, ne razumem nacionalizam i nije mi se dogodilo da mrzim. Rekla sam vec da je ovaj dogadjaj za mene znacio povratak amputiranih delova.

Juce je najavljeno da ce 5. i 6. decembra CZKD imati goste iz Sarajeva, Dina Mustafica i Gradimira Gojera, a da ce predstave "Makbet/Ono" i "Skladiste Danila Kisa" biti sredinom decembra izvedene u Sarajevu.

R. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /