Utorak, 11. novembar 1997.

PREMA INFORMACIJI AGENCIJE HSINHUA, NA POZIV PREDSEDNIKA DJIANG CEMINA

Milosevic u Kini od 13. do 16. novembra

Pretpostavlja se da ce jugoslovenski predsednik tokom boravka u Kini najvecu paznju posvetiti razvijanju ekonomskih odnosa izmedju dve drzave

Aleksandar Novacic
dopisnik "Nase Borbe" iz Pekinga

Peking. - U Pekingu je juce posle podne objavljena kratka vest kineske agencije Hsinhua o tome da ce jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic posetiti od 13. do 16. novembra Kinu, na poziv predsednika Djiang Cemina.

Kao sto je ovde uobicajeno, ovakvo saopstenje nije praceno bilo kakvim komentarom.

U Pekingu je, inace, dobro poznato da izmedju Kine i Jugoslavije nema politickih problema i da su odnosi veoma dobri i tradicionalno prijateljski. Kina podrzava nezavisnost Jugoslavije, njen suverenitet i teritorijalni integritet i spremna je da jos vise razvija odnose .Poznato je takodje da ekonomski odnosi izmedju dve drzave daleko zaostaju i da Jugoslavija i Kina nisu uspele da to pitanje rese. Zato se pretpostavlja da ce Milosevic ovom pitanju posvetiti najvecu paznju prilikom svog boravka u Kini.

Cinjenica je da Milosevic dolazi u Kinu u jeku velike spoljnopoliticke aktivnosti njenog predsednika Djiang Cemina koji je krajem oktobra bio u uspesnoj poseti Sjedinjenim Drzavama, a danas je imao i svoj susret s ruskim predsednikom Jeljcinom. Za Milosevica je dolazak u Kinu prva velika spoljnopoliticka poseta nekoj drzavi izvan Balkana, dok za Kineze ona znaci jos jednu potvrdu da ova velika zemlja ne odustaje od svojih spoljnopolitickih principa da sa svim drzavama sveta razvija dobre odnose, bez obzira na njihovu velicinu i snagu.

Milosevic je drugi predsednik SR Jugoslavije koji dolazi u posetu Kini. Pre njega ovde je boravio Zoran Lilic, u decembru 1995. godine. Peking je do sada primio i predsednike drugih drzava stvorenih raspadom SFRJ. Ovde su u zvanicnim posetama bili i Tudjman i Kucan i Gligorov. Jedino iz Bosne jos niko nije dosao, iako Kina ima odnose i sa tom drzavom.

Ove posete predsednika Hrvatske, Slovenije, Makedonije i sada SR Jugoslavije govore o ravnotezi koju u svojoj politici prema Balkanu Kina s uspehom odrzava, i pored rata koji je tamo besneo cetiri godine. Tokom tragicnog raspada SFRJ, s kojom je Peking imao izuzetne odnose, Kina je insistirala na tome da se sva pitanja rese miroljubivim sredstvima, bila je protiv sankcija i nametanja silom resenja i zalagala se za princip nemesanja. Takav stav joj je omogucio da vise od bilo koje druge velike drzave ima veoma dobre odnose sa svim balkanskim drzavama.

Sto se tice Jugoslavije, Kina je poslednjih godina rado primala njene politicare i mnogobrojne privredne delegacije. Kinu je svojevremeno posetio i jugoslovenski premijer Milan Panic (on je od svih imao i neprevazidjen publicitet u kineskoj stampi), a nedavno je ovde boravio i ministar inostranih poslova Milan Milutinovic.

Najvisa licnost s kineske strane koja je poslednjih godina bila u Jugoslaviji jeste potpredsednik vlade Cien Cicen.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /