Utorak, 11. novembar 1997.

DANAS POCINJE 6. SUPERTURNIR INVESTBANKA '97.

Izraelci prvi u kompjuterima

Sinisa Joksic

Danas startuje 6. Superturnir Investbanka 97. Ucestvuju Vladimir Kramnik (Rusija) 2770 rejting poena, Viznavatan Anand (Indija) 2765, Vasilij Ivancuk (Ukrajina) 2725, Aleksandar Beljavski (Slovenija) 2710, Aleksej Sirov (Spanija) 2700, Boris Gelfand (Belorusija) 2695, Kiril Georgijev (Bugarska) 2670, Dzoel Lotje (Francuska) 2660, LJubomir LJubojevic 2565 i Aleksandar Kovacevic (oba Jugoslavija) 2525. Kovacevic je jedini internacionalni majstor.

Turnir je 18. kat. (2678). Po jacini Investbanka '97 je ove godine peti turnir u svetu, posle Novgoroda 19. kat. (2719) (koji je imao samo 6 igraca), Dos Hermanasa 19. kat. (2702) sa 10 igraca, Linaresa 19. kat. (2701) sa 12 igraca i Dortmunda 18. kat. (2700) sa 10 igraca.

Branko Miljus je napravio sjajan plakat turnira ali je zato prospekt ispod renomea. Korisnici Interneta mogu pratiti sve sta se dogadja na turniru i kako je bilo na ranijim, na adresi: (http://www.invbankaces.org.dzu). Autor sajta je Dejan Petkovic.

* * *

Pariska palata Bersi (Palais de la Bourse) bila je popriste 15. Prvenstva sveta za mikro procesore. U konkurenciji 34 programa pobedio je za mnoge neocekivano izraelski softver "Junior" autora Amir Bana i Seja Businskog. Obojica su profesionalni softverasi ali kako se Juniorom bave samo u slobodnom vremenu, Junior se ubraja u ameterske programe. Amir Ban je pokrenuo program Juniora pre 10 a Basinski mu se prikljucio pre sest godina. Ovo je drugi nastup Juniora na prvenstvima, 1995. godine bio je treci. Glavni favorit francuski sampion "Virtual Ces 2" popustio je u finisu. Junior je imao "slab" dan u 5. kolu kada je izgubio od "francuza". Mnogo se vise ocekivalo od izvikanog "Frica".

Prva 4 kola igrana su na sporijim K6-200 masinama a ostala na K6-300.

(Nasi eletronicari medju prvima u svetu pravili su sahovske programe. Mnogi su, na tome, diplomirali i doktorirali, kod nas i u SAD. Na zalost, niko nije nastavio zbog nedostatka finansijskih sredstava.)

Konacni plasman: Junior (Izrael) 9,5 poena iz 11 partija, Virtual Ces 2 (Francuska) 8, Sreder (Nemacka) 7,5 , "MCes 7.0", Feret (SAD), Tamna Misao (Nemacka), Toledo 2000 (Spanija) i Hidra (Austrija) 7, Komet (Nemacka) 6,5 , Ces Sistem Talj (Engleska), Eugen 7.2 (Spanija), Artur (Holandija), Ces Guru (Francuska), Gandalf (Danska), Dip, Fric i Kalisto (svi Holandija) 6 itd. Od poznatijih "kompjutera" nisu igrali Rebel, Genius, Hairks, Kralj itd.

Kao "pravi" sahisti i kompjuteri su odigrali brzopotezni turnir na sedam minuta. Ubedljivo je trijumfovao Feret autora Brusa Morelanda. Konacan plasman: Feret (SAD) 10 poedna iz 13 partija, Sreder (Nemacka) 8,5, Hidra (Austrija) i Junior (Izrael) 8, Fric (Holandija) 7, Ces Guru (Francuska) 6,5, Duboki (Holandija), Sahovski Tigar (Gvadalupa) i Tamna Misao (Nemacka) 5,5 itd. Ucestvovalo je 22 "igraca" a poslednji je sa dva poena bio program - Pacer (Nemacka). Pacer ostaje pacer, bez obzira u kojoj konkurenciji.

* * *

Memorijal Cigorina igran u Sankt Petersburgu zavrsen je 9. novembra. U konkurenciji 154 igraca ubedljivo i zasluzeno je trijumfovao v. Konstantina Sakajeva. Turnir se racuna za prvi od 10 turnira Kupa Rusije 1998 godine.

Konacan plasman: v. Sakajev 7,5 poena iz 9 partija, v.Ibragimov, v. Sipov, v. Svesnikov (svi Rusija), i.m. Asrian (Jermenija), v. Brodski (Ukrajina), b. Zagrebeljni (Uzbekistan) i v. Burmakin (Rusija) 6,5 , v. Fedorov (Belorusija), v. Galkin, i.m. Lugovoj, v. Morozevic, v. Razuvajev, Cepukaitis, v. Sergej Ivanov (svi Rusija), v. Ejngorn (Ukrajina), v. Raskovski, i.m. Rustemov (oba Rusija), v. Judasin (Izrael), i.m. Trotski, i.m. Jagutov (oba Rusija), v. Jurtajev (Kazahstan), Belozerov, i.m. Motulev i i.m. Zaharevic (svi Rusija) 6 itd.

* * *

Posle polugodisnjeg treniranja najboljih sahista Portorika velemajstor Bora Ivkov se vraca kuci. (Polazi 15. a stize 18. novembra). Proslavljeni velemajstor je u toku aranzmana dolazio u Jugoslaviju radi nastupa za svoj klub Beko na drzavnom prvenstvu.

Neverovatno je da Bora Ivkov, izuzetan pedagog ne moze da nadje odgovarajuce mesto u nasem sahu. Mesta profesora, trenera, raznih sekundanata, kapitena zauzimaju oni koji ih ne zasluzuju, laici, amateri, neznalice, bez iskustva i znanja ali poslusnici i poltroni sahovske oligarhije. Jedan od uzroka sunovrata naseg saha.

* * *

U Beogradu su odrzana dva Memorijalna turnira.

Radnicki, Crveni Krst i Zvezdara setili su se Jovana Dacijera, jedinog pravog mecene u saha posle drugog svetskog rata u Beogradu i u "staroj" Jugoslaviji. U mladosti je bio aktivni igrac. Kada je usao u biznis, radio je 24 sata ali uvek je nalazio vremena za sahiste i sah. Bio je prvi cvecar milionskog Beograda. Nikada nije uzeo dinar od saha (ali je zato davao) i nikada sa sahom nije pravio reklamu svojim cvecarama. Porodica je domacinski pocastila sahista onako kako je to radio Jovile. Na izuzetnom jakom turniru od 24 igraca pobedio je i.m. Ivan Ivanisevic sa 6,5 poena iz 9 partija.

Napred, GP i Sah klub i sahisti Cukarickog organizovali Memorijal Nikole Kolundzica, odlicnog sahiste, gradjevinskog inzenjera, priznatog strucnjaka i sjajnog coveka. U prijatnoj atmosferi, igralo je 15 igraca a prvo mesto su podelili Milic Veljkovic, Mile Zlatkovic i Dimitrije Bogdanovic sa 7 poena iz 9 partija.

* * *

Promotivna turneja Garija Kasparova zavrsena je neocekivano incidentom. Gari je demonstrativno napustio simultanku. Smatrao je da jedan od ucesnika ima "velemajstorsku" snagu...

Krenulo je po planu. Gari je posetio Oukhem skolu u Ratlendu, koja jedina u Britaniji sprovodi kompletnu sahovsku nastavu. Osim sahovskog skola ima odseke muzike, umetnosti, drame i uciteljski odsek. Simbolicno je proglasio najbolje i odigrao smultanku na sat. Dobio je svih devet partija a najveci otpor mu je pruzila svetska juniorska sampionka Harijet Hant, zenski velemajstor. Sampionki je pala zastavica u 60. potezu. Simultanku je pratilo 120 posmatraca a uzivo je prenosena putem Interneta i Teleteksta.

Incident se dogodio za vreme simultanke igrane u poznatom londonskom klubu Gobden (ali ne sahovskom), 8. novembra 1997. preko Interneta. Igrao je protiv 25 "timova" sastavljenih od po cetiri clana. Publikovane su (za sada) dve partije, jedine prenosene uzivo. Protiv tima "Skakaca-trkaca" ("Knightrunner") dobio je partiju u 54. potezu ali je sa ekipom "Rosa" ("RosA") dosao je u tesku poziciju. Optuzio grka "Atanasa", clana tima Rosa, da ima "velemajstorski" rejting 2401 poen na listi Internet sah kluba (IC - Internet Ces Club) i trazio da se zameni sa slabijim igracem. Organizator je nudio igraca sa 2200 poena ali je Gari insistirao da mu rejting ne bude veci od 2000. U toku "pregovora" Gari je jednostavno iscezao i ostavio partiju nezavrsenu.

Pogledacemo spornu partiju. Rosa je stvarno igrala po najnovijim notama i poslednjoj modi, kako igraju Kramnik, Topalov, Sirov, Gelfand, Judita i sam Kasparov. Ekipa Rosa sa prosecnim rejtingom od 2196 poena bila je sastavljena od sahista iz SAD, Grcke, Japana i Argentine. Pozicija u koju je dospeo Gari bila je teska, najverovatnije bezizgledna ali Garijevo bezanje sa bojnog polja nece se dopasti dzentlmenima prestiznog londonskog kluba.

Kraljeva indijska odbrana

Kasparov-"Rosa"

1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Lg7 4.e4 d6 5.Le2 O-O 6.Sf3 e5 7.O-O Sc6 8.d5 Se7 9.b4 (Pre par godina najpopularnije je bilo 9.Se1) a5 10.La3 ab4 (Informatorova Enciklopedija daje samo 10...Sd7) 11.Lb4 Sd7 12.a4 f5 13.a5 Sf6 (Cesce se igra 13...Lh6) 14.c5 Se4 15.Se4 fe4 16.Sg5 e3! 17.cd6 cd6 18.fe3 Lh6! (Gari je ocekivao slabije 18...Tf8) 19.Tf8 Df8 (Opticki izgleda da beli ima opasan pritisak ali crni se vesto brane) 20.Se4 Le3 21.Kh1 Sf5 ("Rosa" stvarno igra kao masina) 22.Ta3 Ld4 23.Dd2 Dd8 24.Lg4 Se7 25.Lc8 Dc8 26.Sd6 Dd7 (Crni odlicno igraju i nije cudo sto Gari misli da je u pitanju neka podvala) 27.Tf3 Sd5 (Ovo je trebalo zaista precizno izracunati) 28.Da2 Dc6! 29.Tf1 Tf8!!

Pozicija belog sa pesakom manje je veoma teska i Garija samo neki previd "Rose"-tima moze spasti. Po ovome kako je tim igrao, to je malo verovatno.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /