Utorak, 11. novembar 1997.

MINI KUVARICA

Domace pecivo

Ukoliko vas gosti iznenade ili zelite da vam deca, a i vi sami obedujete kvalitetniju uzinu onda preporucujemo par recepata za domacu pekarsku radionicu. Uvek namami svez miris pekarskog peciva ali uzitak ce biti jos veci kada vase sobe zamirisu na kifle, pogacice i djevreke. Testo pripremljeno za pecenje moze se premazati zasladjenim mlekom umesto razmucenim jajetom ili samo toplom vodom. Rernu ne otvarajte za vreme pecenja jer testo moze spasti. Pazite takodje da testo ne dodje u dodir sa hladnim vazduhom i ne pomerajte ga bez velike potrebe. Peceno testo ostavite da odstoji u plehu najmanje deset minuta zasticeno od promaje i hladnog vazduha pa ga tek onda vadite.

Pogacice sa cvarcima

Potrebno je pola kilograma cvaraka (samlevenih dva puta), dobra kasika masti, kocka kvasca, 2 zumanca, jedno celo jaje, brasna po potrebi.

Potopiti kvasac u malo mleka sa malo brasna i secera i ostaviti da postoji. U vangli penasto umutiti mast, malo posoliti i umesati zumanca i jaje pa dodati kvasac. Sve dobro sjediniti i zamesiti sa brasnom. Testo treba dobro "uraditi" dok ne pocne da se odvaja od kasike. Testo razviti na koru debljine 1 santimetar. Premazati cvarcima, presaviti sa gornje i donje strane i krajeva i ostaviti da odstoji 10 minuta. Testo ponovo razviti i premazati cvarcima i ponovo saviti, ali na suprotnu stranu od prethodne. Ponovo testo ostaviti da se "odmara" 10 minuta. Sve ponoviti jos jednom, a onda razviti koru, vaditi pogacice i premazati zumancetom.

Kifle

Potrebno je 250 gr mleka, 250 gr vode, dve kasike secera, jedna kasika soli, kocka kvasca, dve soljice zejtina, oko kilogram brasna.

Smlaciti vodu, dodati mleko i ostale sastojke. Sve staviti u vanglu i zamesiti sa brasnom, dobro "uraditi" testo. Izdeliti ga na 30 loptica i svaku razviti u trogao pa saviti u kifle. Ostaviti na stolu prekriveno carsavom da odstoje dva sata, peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Kuvani djevreci

Potrebne su cetiri solje brasna, jedno zumance, jedna solja mlake vode, kocka kvasca, tri kasicice soli, tri kasike (supene) ulja. Zamesiti testo i ostaviti da odstoji jedan sat. Od loptica praviti djevreke tako sto cete prstom napraviti u sredini rupu pa polako kruznim pokretima oblikovati djevrek. Na sporet pristavite lonac sa posoljenom vodom i kad provri spustajte djevreke. Kad isplivaju, izvadite ih i ocedite na krpi. Redjajte ih u podmazan pleh, premazite belancetom i pecite na 200 stepeni oko pola sata. Mozete staviti susam po zelji.

Kroasani

Potrebno je 350 gr brasna oko 350 grama maslaca ili margarina, 20 gr secera, 15 gr kvasca, 5 jaja, kasika secera, malo mleka, so.

Od 175 grama masnoce, secera, malo soli, kvasca rastopljenog u mleku, brasna i cetiri jajeta zamesiti testo. Preostali margarin drzati na sobnoj temperaturi da omeksa (ne sme se rastopiti). Testo razviti u pravougaonik pa premazati masnocom, presaviti nacetvoro, ponovo razvuci i presaviti i ostaviti da odstoji u frizideru 15 minuta. Ponovo ga razviti pa premazati i vratiti u frizider. Na kraju ga razvuci u praougaonik debljine nekoliko milimetara. Seci testo u trouglove otprilike osnovice 10 santimetara i visine 12 i premazati ivice zumancetom. Polazeci od osnovice trougao savijati u kiflu. Redjati ih u pleh podmazan i posut brasnom. Ostaviti prostora jer ce kifle rasti. Prekriti kroasane salvetom da narastu na toplom. Kada narastu, premazati ih razmucenim jajetom i posuti secerom. Peci u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 15 minuta.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /