Sreda, 12. novembar 1997.

U SKUPSTINI CRNE GORE NASTAVLJENA RASPRAVA O POSTIZBORNOJ POLITICKOJ KRIZI

Najavljen nastavak "mirnih protesta"

Nakon najave pristalica Momira Bulatovica da ce biti nastavljeni "mirni i demokratski protesti", poslanik Kilibardinih "narodnjaka" Dragan Soc upozorio sve one koji se na te proteste odazovu da budu spremni da jednog dana krenu na svoje komsije, prijatelje i rodjake

Cetinje. - Demokratska partija socijalista na cijem je celu Momir Bulatovic najavila je da ce biti nastavljeni "mirni i demokratski protesti" njihovih pristalica, kao reakcija na navodnu izbornu kradju na minulim izborima za predsjednika Crne Gore. Ovo je, tokom jucerasnjeg nastavka parlamentarne debate o postizbornoj krizi, u nekoliko navrata istakao sef poslanickog kluba "bulatovicevaca" Predrag Bulatovic.

Dragan Soc, sef poslanickog kluba Kilibardine Narodne stranke, upozorio je sve one koji se odazovu na "mirne i demokratske proteste" Bulatovicevog DPS da budu spremni na to da jednog momenta, na neciju komandu, krenu na "svoje komsije, prijatelje i rodjake".

Poslanik Soc je ovo upozorenje izrekao nakon podsjecanja na to da su, uoci predsjednickih izbora, Bulatoviceve pristalice u Zeti rasturale letak, ciju je sadrzinu okvalifikovao kao "poziv na gradjanski rat".

Prebacujuci "bulatovicevcima" zbog toga sto se nijesu ogradili od sadrzaja pomenutog letka, Soc je kazao da ce, sve dok oni ne kazu da priznaju drzavne institucije Crne Gore, njihovo ponasanje smatrati pozivima na gradjanski rat.

Poslanicki klub DPS ciji je predsjednik Momir Bulatovic nije, ni poslije cetvorodnevne pauze, promijenio svoj pristup temi koja je na dnevnom redu prve sjednice jesenjeg redovnog zasjedanja crnogorskog parlamenta. Zoran Zizic, potpredsjednik Bulatovicevog DPS, a ujedno i potpredsjednik parlamenta, rekapitulirao je juce optuzbe o tome da su izbori za predsjednika Republike pokradeni.

- Velika izborna kradja postala je notorna cinjenica koju znaju svi gradjani Crne Gore - izjavio je Zizic ponavljajuci pri tom ranije navode o nezakonitim radnjama Vrhovnog suda Crne Gore, Ustavnog suda Crne Gore i crnogorske policije - posebno njenog rukovodstva.

- Da ima demokratske javnosti, ona bi se pitala da li ove sudije mogu i dalje da sude ili zasluzuju da im se sudi - kazao je Zizic.

Ponovljene optuzbe na racun MUP Crne Gore bile su povod da prvi policajac Crne Gore Filip Vujanovic udje u polemiku sa Zizicem, nazivajuci ono sto je on kazao "serijom neosnovanih optuzbi i insinuacija", a njegove pravne stavove "problematicnim".

U okviru polemike o ponasanju policije tokom predizborne kampanje i samih izbora nije saopsteno nista sto se nije vec ranije culo. Novih detalja bilo je jedino u obnovljenoj raspravi o "slucaju Tuzi" tj. incidentu koji su 22. oktobra izazvale pristalice Momira Bulatovica, koje su, nakon protesta u Podgorici, krenule u pohod na Tuzi, varosicu sa vecinskim albanskim stanovnistvom.

U ranijem toku debate, Predrag Bulatovic je izrazio sumnju da su pohod na Tuzi inicirali i predvodili saradnici Republicke sluzbe drzavne bezbjednosti. Ispostavilo se da je on svoju sumnju temeljio na pisanoj izjavi 22 gradjanina sa podrucja Zete, u kojoj se izvjesni Rajko-Sabo Stajovic optuzuje kao predvodnik pohoda na Tuzi, i pritom navodi da je taj covjek vec dugo "pupcanom vrpcom vezan za SDB".

Policija vratila "duge cevi"?

Iz poslanickog kluba Bulatovicevog DPS-a juce su se cule tvrdnje da je policajcima u Crnoj Gori naredjeno da vrate "duge cijevi", i da je to ucinjeno nakon sto je poslnik Danilo Vuksanovic procitao u parlamentu pismo anonimne grupe pripadnika MUP Crne Gore, u kojem je vise visokih policijskih funkcionera optuzeno da su zloupotrijebili svoj polozaj stavljajuci se u sluzbu izborne kampanje Mila Djukanovica. "Bulatovicevci" su, inace, i juce insistirali na tome da parlament donese zakljucak kojim bi se autorima pomenutog pisma garantovala sigurnost i pruzila mogucnost da javno iznesu dokaze za svoje tvrdnje.

Posto je Bulatovic navedenu izjavu predao ministru unutrasnjih poslova, ovaj je juce obavijestio parlament o tome sta je policiji rekao pomenuti Stajovic. U iskazu datom policiji, koji je ministar Vujanovic procitao od pocetka do kraja, Stajovic se izjasnio kao pristalica Momira Bulatovica, a odrekao svoje veze sa SDB-om, najavljujuci, istovremeno, da ce tuziti one koji su ga opanjkali. Posto "slucaj Tuzi" ovim nije rasvijetljen na nacin koji bi sve zadovoljio, poslanik Bozidar Bojovic je predlozio da se formira parlamentarna komisija, koja bi imala zadatak da ispita sve navode u vezi ovog, ali i svih drugih incidenata koji su se desili poslije izbora.

Bojovicev predlog je prihvatio Ferhat Dinosa, sef poslanickog kluba Demokratske unije Albanaca, koji je i ranije insistirao na tome da se "slucaj Tuzi" do kraja rasvijetli.

Dinosa je, inace, iskoristio svoj izlazak za govornicu parlamenta da gradjanima Crne Gore cestita novog predsjednika republike, napominjuci, pri tom, da bi isto ucinio i da je pobjednik bio drugi kandidat. To sto pobijedjena strana ne zeli da prizna rezultate izbora, prema misljenju ovog poslanika, prouzrokuje ozbiljne posljedice na "duhovno zdravlje visenacionalnog i visevjerskog bica naseg naroda". On je, medjutim, uvjeren u to da "Crna Gora nepovratno ulazi u demokratiju", i da ce u takvoj Crnoj Gori biti bezbjedni i njegovi sunarodnici Albanci.

Rasprava ce biti nastavljena danas.

D. Vukovic

Bulatovic kriv za poskupljenje benzina?

Dragan Djurovic, sef poslanicog kluba DPS na cijem je celu dr Milica Pejanovic-Djurisic, u jednoj polemickoj carci sa poslanicima iz suprotnog DPS kluba oznacio je "bulatovicevce" kao krivce za povecanje cijene motornog goriva u Srbiji.

- Kroz cijenu goriva u Srbiji kompenzira se ono sto je ulozeno u vas - kazao je Djurovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /