Sreda, 12. novembar 1997.

SAOPSTENJE KABINETA PREDSEDNIKA PREDSEDNISTVA BIH

Izetbegovic odbacio predlog sporazuma o specijalnim vezama

Hrvatski predlog suprotan Dejtonu:
Alija Izetbegovic

Sarajevo, Rojters-Beta. - "Podrzavajuci spremnost Bosne i Hercegovine za svaki oblik saradnje sa Republikom Hrvatskom na osnovama ravnopravnosti, predsednik Predsednistva BiH Alija Izetbegovic odbio je nacrte ponudjenih predloga, buduci da su oni suprotni Dejtonskom mirovnom sporazumu i da zadiru u integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine", javila je preksinoc drzavna novinska agencija BH Pres.

U saopstenju iz Izetbegovicevog kabineta se dodaje da bi "bosanskohercegovacka strana uskoro trebalo da ponudi Hrvatskoj predloge novih sporazuma o uredjenju medjusobnih odnosa", kao i da "zahteva nastavak razgovora o najmu luke Ploce".

Tudjman i hrvatska Vlada prosle nedelje su rukovodstvu BiH i Federacije uputili predloge dva sporazuma. Sporazumom o specijalnim vezama Hrvatske i Federacije BiH predlozeno je formiranje carinske i monetarne unije, zajednickog trzista i slobodne trgovine, a ponudjen je i sporazum o formiranju Medjudrzavnog veca koje bi se bavilo spoljnom politikom dve zemlje, njihovom obnovom, pitanjima sukcesije imovine bivse Jugoslavije i ostalim pitanjima od interesa za obe drzave.

Izetbegovic u saopstenju nije detaljno obrazlozio svoj stav, ali su visoki muslimanski politicari jos ranije nagovestili da su hrvatski predlozi o formiranju monetarne i carinske unije sa Muslimansko-hrvatskom federacijom problematicni. Zapadni diplomati su, sa svoje strane, opisali Tudjmanov predlog kao ometanje pregovora Zagreba i Sarajeva o koriscenju luke Ploce.

Krajisniku uruceni predlozi o vezama Hrvatske i Federacije

Sarajevo, Beta. - Ambasador Hrvatske u Sarajevu Darinko Bago urucio je clanu Predsednistva BiH iz Republike Srpske Momcilu Krajisniku predloge Hrvatske o uspostavljanju specijalnih veza Hrvatske i Federacije BiH, javila je agencija BH Pres pozivajuci se na saopstenje hrvatskog Ministarstva inostranih poslova. U saopstenju nije precizirano zasto su hrvatski predlozi predati Krajisniku, jer se u Zagrebu stalno potencira da se u sporazum o specijalnim vezama Hrvatske i Federacije "nikako ne bi mogla ukljuciti i RS", navodi agencija BH Pres. SR Jugoslavija i RS potpisale su Sporazum o specijalnim vezama 28. februara ove godine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /