Sreda, 12. novembar 1997.

KAKO JE U PROTEKLIH DESET MESECI JUGOSLOVENSKA PRIVREDA TRGOVALA SA SVETOM

Izvoz i deficit - rame uz rame

Oktobarski izvoz u vrednosti od 207 miliona dolara veci je za 19 odsto od ostvarenog u prethodnom mesecu, ali je zato uvoz od 382 miliona dolara imao pad od 13,2 procenta i potvrdio je da se nastavlja silazna putanja uvoza i da ce se pre svega zahvaljujuci tome reducirati i ovogodisnji spoljnotrgovinski deficit. Procenjuje se da ce on u ovoj godini zadrzati lanjski visok nivo od preko 2,2 milijarde dolara. Posto se pri postojecem kursu s povecanjem izvoza povecavaju i gubici u privredi, jasno je da se oni sa suzavanjem spoljnotrgovinskog deficita sve manje mogu kompenzovati dobicima na uvozu. Krajnji rezultat ce biti to da ce se pokazati nerealnim zvanicna ocekivanja da ce rast proizvodnje do kraja godine umanjiti gubitke u privredi.

Desetomesecni rezultati spoljnotrgovinske razmene vec su potvrdili da nisu bili realni ni neki drugi planovi - o povecanju izvoza za pedesetak odsto, pa navise, zavisno od toga ko je licitirao - savezna ili Republicka vlada. Za deset meseci jugoslovenska privreda je na svetsko trziste izvezla robe u vrednosti od preko 1,9 milijardi dolara, ili za 29 odsto vise nego lane. Istovremeno na uvoz je potroseno 3,8 milijardi dolara, ili 16 odsto vise nego u prosloj godini. Tako je za proteklih deset meseci ostvaren spoljnotrgovinski deficit od 1,895 milijardi dolara, sto je gotovo jednako vrednosti ukupnog izvoza i pokazuje koliko je skroman oporavak domace privrede. Ova rupa u tekucoj godini bila je srecno pokrivena s "Telekom-devizama", ali to u svakom slucaju ne moze biti dugorocan nacin za namicanje dodatnog kapitala.

Prema procenama direktora Saveznog zavoda za statistiku mr Milovana Zivkovica, ovogodisnji izvoz ce biti za oko 30 odsto a uvoz za oko 15 odsto veci u odnosu na proslu godinu. Podbacaj izvoza u odnosu na planove tumaci se postojanjem spoljnjeg zida sankcija i cinjenicom da zemlja nije povratila svoje mesto u medjunarodnim finansijskim institucijama i STO, kako su planeri pocetkom godine ocekivali. Svi planovi za 1998. zasnivaju se na istim pretpostavkama.

Inace, u prvih deset meseci jugoslovenska privreda je na trzista razvijenih zemalja izvezla robu u vrednosti od 890 miliona dolara, u zemlje u tranziciji za 937 miliona dolara i u zemlje u razvoju za 84 miliona dolara. Pri tome ni sa jednim od ovih regionalnih podrucja nije se trgovalo bez deficita u razmeni.

Od oktobarskog uvoza, 221 milion dolara utrosen je za nabavku repromaterijala i sirovina dok je uvoz roba siroke potrosnje u oktobru bio vredan 108 miliona dolara.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /