Sreda, 12. novembar 1997.

CETVRTI MEDJUNARODNI FESTIVAL AUTORSKOG FILMA "POGLED U SVET"

Muke s budzetom

U "Jugoslavija-filmu" juce je novinarima predstavljen preliminarni program cetvrtog Medjunarodnog festivala autorskog filma "Pogled u svet", koji ce se od 20. do 27. novembra odvijati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopima "Balkan" i "Museum" i Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Iako je posao oko izbora i pozivanja filmova i autora s dosta uspeha obavljen, pred festivalom su jos uvek, desetak dana pre pocetka, otvorena mnoga teska pitanja, pre svega vezano za zatvaranje zamisljenog budzeta od pola miliona dinara. Za sada je pouzdan samo deo od 200 hiljada, koji ce uloziti republicko Ministarstvo kulture. "Jugoslavija-film", organizator festivala, racunao je da ce istu svotu obezbediti Skupstina grada Beograda a ostatak bi pritekao od manjih sponzora i prihoda od ulaznica posto ni generalni sponzor jos nije pronadjen. Za sada, medjutim, nije izvesno da ce Grad biti u mogucnosti da pruzi trazenu finansijsku pomoc.

No, bez obzira na ova goruca finansijska pitanja, vredi obratiti paznju odabranim filmovima. Glavni program, kao i ranijih godina, nosi naziv "Autorski svetovi" i u okviru njega bi trebalo da bude prikazano 16 ostvarenja, medju kojima su: "Jegulja" Soei Imamure, nosilac kanske Zlatne palme (zvanicno otvaranje), "Intimne ispovesti" Liv Ulman, vijetnamski "Cdzclo" Tran An Hunga, dobitnik Zlatnog lava u Veneciji pre dve godine, "Kavafi" Janisa Smaragdisa...

Selekcija "Dan posle" okupila je filmove autora iz bivse Jugoslavije: "Lacrimoza" Lordana Zafranovica, "Tango je tuzna misao koja se plese" Purise Djordjevica, "Umorni saputnici" Zorana Solomuna, "Jezera" Dimitrija Osmanlija, "Mondo Bobo" Gorana Rusinovica, "Feliks" Boze Sprajca i "Tri letnja dana" Mirjane Vukomanovic. U okviru "Nove energije" videcemo neke zvucnije naslove, kao sto su: "Twin Town" Kevina Alena, "The Full Montdz" Pitera Katanea, "Baskijat" Dzulijana Snabela...Poseban program posvecen je novom iranskom filmu, a videcemo i retrospektivu ruskog reditelja Aleksandra Sokurova.

Prekida se praksa sa prethodnih festivala da se jedina nagrada, Plaketa "Aleksandar Sasa Petrovic", dodeljuje samo nekom od autora koji su gosti festivala, tako da ove godine u konkurenciju za ovu nagradu ulaze ravnopravno svi reditelji, odnosno filmovi. Kao sto je prosle godine najavljeno, Festival autorskog filma je doziveo neku vrstu institucionalizacije formiranjem direktorijuma kojem predsedava Boro Draskovic.

Na jucerasnjoj konferenciji za stampu Vojislav Vucinic, direktor "Jugoslavija-filma", je potvrdio da je iz gradskih struktura stizao predlog da se ovaj festival objedini s Festom, ali, kako je rekao, bez valjanih motiva i pod uslovima koji ne odgovaraju "Pogledu u svet", koji je "i na internacionalnom planu vec stekao identitet".

R. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /