Sreda, 12. novembar 1997.

KAKO VOZOM OD NOVOG SADA DO ZAGREBA

Iz voza u vlak, i obrnuto

Karta do Zagreba staje 120 dinara, a iz Zagreba do Beograda 140 kuna

Nakon sest godina prekida, juce je uspostavljen zeleznicki saobracaj izmedju SR Jugoslavije i Hrvatske. Ova zvanicna informacija, upotpunjena podatkom da je dogovoreno da se saobracaj uspostavi s po dva para putnickih i teretnih zeleznickih kompozicija na prugama Tovarnik-Sid i Erdut-Bogojevo - u praksi znaci (a proverili smo na informacijama zeleznickih stanica u Zagrebu i Novom Sadu) da zaista postoji mogucnost da svaki putnik na blagajni trazi, kupi i dobije kartu za voz (ili vlak) od Novog Sada do Zagreba i nazad!

Verovatno ne ocekujuci da se odmah po zvanicnom i sluzbenom saopstenju, saobracaj zaista i uspostavi i pomalo iznenadjeni cinjenicom da neko od gradjana isti dan zeli da putuje u deo nekadasnje zajednicke drzave, na salteru obavestenja na novosadskoj zeleznickoj stanici dobili smo mucave i nesigurne odgovore. Prvo je zbunjeni salterski sluzbenik rekao da oni nemaju nikakva zvanicna uputstva, ali, kako citaju u stampi, moze se putovati. Cuo je, rece, da svaki od potencijalnih putnika mora da pokaze "nekakvu dozvolu" na osnovu koje mu se moze izdati karta. Dozvola se, kako nam je saopsteno, verovatno dobija u SUP. Sto se zeleznice tice, problema nece biti - izjavio je sluzbenik - jer je to isti voz, odnosno vlak. Ne preseda se, samo se osoblje pomenutog sinskog vozila menja. Na sledeci poziv dobili smo nesto potpunije, sigurnije i pouzdanije informacije, jer se zbunjeni sluzbenik obratio za pomoc obavestenijoj koleginici. Tom pilikom nam je receno da za kupovinu karte nije potrebno prikazati nikakva dokumenta, da vozna karta od Novog Sada do Zagreba kosta 120 dinara, u jednom pravcu. Ujutru u 6,16 sati krece voz iz Novog Sada za Sid. Iz Sida za Vinkovce vlak krece u 9,15 sati. U Vinkovcima se preseda u drugi vlak kojim se stize do Zagreba. Juce na novosadskoj zeleznickoj stanici niko nije iskoristio mogucnost putovanja.

Na informacijama zeleznicke stanice u Zagrebu obavestili su nas da vlak iz Zagreba za Vinkovce krece u 11,50 sati. Odatle ima vezu za Sid, a potom voz krece put Beograda. U jednom smjeru karta staje 140 kuna. Za kupovinu iste nije potrebno pokazati bilo kakva dokumenta. Namjestenica nas je jos podsetila da su putovanja krenula i da ima onih koji su isti dan na zagrebackoj zeleznickoj stanici kupili karte za Beograd.

B. Opranovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /