Sreda, 12. novembar 1997.

POSLE SEST GODINA JUCE U SID STIGAO PRVI VOZ IZ VINKOVACA

Uspostavljen zeleznicki saobracaj izmedju Jugoslavije i Hrvatske

U skladu sa Sporazumom, koji su proslog meseca u Zagrebu potpisale dve zemlje, izmedju Sida i Tovarnika, odnosno Bogojeva i Erduta, saobracace po dva voza dnevno u oba smera. Karta do Zagreba 112,52 dinara

Posle svega - normalizacija:
Docek prvog voza iz Hrvatske u Sidu
FOTO: D. Milosevic

Sid. - Posle punih sest godina dolaskom putnickog voza iz Vinkovca u Sid juce je ponovo uspostavljen direktan putnicki i teretni zeleznicki saobracaj izmedju SR Jugoslavije i Republike Hrvatske. Direktan zeleznicki promet izmedju dve drzave obavljace se iskljucivo izmedju mesta (granicnih prelaza) Sid- Tovarnik i Bogojevo-Erdut, a na osnovu Sporazuma o regulisanju zeleznickog saobracaja koji je potpisan proslog meseca u Zagrebu. U skladu sa tim Sporazumom na ovim pravcima dnevno ce, za pocetak, saobracati po dva para putnickih lokalnih vozova.

Goste iz Hrvatske na zeleznickoj stanici Sid, gde je tacno po redu voznje u 11.18 casova, prispeo lokalni voz iz Vinkovaca, docekali su prof. dr Svetolik Kostadinovic, generalni direktor Zajednice jugoslovenskih zeleznica i ministar za saobracaj u Vladi Srbije, Zivorad Maksimovic, generalni direktor ZTP "Beograd" i Veljko Knezevic, ambasador SRJ u Zagrebu i mnogi drugi. Gosti iz Hrvatske koje su predvodili Marijan Klaric, generalni direktor Hrvatskih zeleznica, Dragutin Subat, pomocnik ministra pomorstva, prometa i veza i Zvonimir Markovic, ambasador Hrvatske u Beogradu, izasli su iz voza nakon desetak minut posle obavljene pasoske i carinske kontrole.

U pozdravnim govorima Svetolik Kostadinovic je istakao da je uspostavljanje zeleznickog saobracaja nastavak normalizacije medjudrzavnih odnosa i realizacije potpisanog sporazuma izmedju dve zemlje, dok je Marijan Klaric izrazio zelju da svi buduci vozovi koji ce saobracati ovim pogranicnim pravcima treba da simbolizuju poruke razumevanja i tolerancije.

Direktan zeleznicki saobracaj koji ce se za sada obavljati samo izmedju ovih pogranicnih mesta (ostali putnici ce morati na putu od Beograda ka Zagrebu izlaziti iz voza u Sidu, prelaziti u "lokal" do Tovarnika ili Vinkovaca, a potom ponovo presedati kako bi nastavili putovanje) - bazirace se na komercijalnim osnovama. Naime, specijalizovane sluzbe dveju zeleznica utvrdile su cene voznih karata izmedju Jugoslavije i Hrvatske. Tako vozna karta na relacijama Sid-Tovarnik ili Bogojevo-Erdut kosta 6,87 dinara, a utvrdjeno je da, na primer, vozna karta od Beograda preko Sida do Vinkovaca kosta 44,89 a do Zagreba ili Varazdina 112,52 dinara.

Kako je receno na konferenciji za novinare ocekuje se da ce novim, letnjim redom voznje za 1998/99. (u maju naredne godine) ovom prugom poceti da saobracaju i vozovi izmedju Beograda i Minhena, odnosno Ciriha, i to ponovo - preko Vinkovaca.

P. Mrdjanov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /