Sreda, 12. novembar 1997.

JUCE U BEOGRADU

Poceo sastanak drzavnih komisija za nestala lica

Beograd, FoNet. - U Beogradu je juce poceo dvodnevni sastanak Komisije Vlade SR Jugoslavije za humanitarna pitanja i nestala lica i Komisije Republike Hrvatske za zatocene i nestale osobe, saopstio je Savezni sekretarijat za informisanje.

Kako prenose beogradski mediji, sastankom predsedavaju predsednik Komisije SRJ Maksim Korac i predsednik Komisije Hrvatske Ivan Grujic, a u radu ucestvuju i predstavnici Komisije Republike Srpske za nestala lica, Komisije za razmenu zarobljenika i nestala lica hrvatskog dela Federacije BiH, Komisije za nestala lica Sremsko-baranjske oblasti i Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" i, u svojstvu posmatraca, Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Na jucerasnjem sastanku Komisija Vlade SRJ za humanitarna pitanja i nestala lica insistirala je na tome da se konacno razjasni sudbina nestalih sa liste prioriteta na kojoj su 54 lica, a koju je jugoslovenska strana ispostavila hrvatskoj strani jos prosle godine. Medju prioritetima su, pre svega, sudbine nestalih pilota bivse JNA, vojnici "niksicke" i "savnicke" grupe, kao i vojnici nestali kod Donjih Koliba.

Jugoslovenska i hrvatska strana razgovarale su i o predaji protokola i dokumentacije vezane za nestala lica, razmeni svih raspolozivih podataka u vezi sa identifikacijom poginulih i stradalih u sukobima na celoj teritoriji bivse SFRJ, u skladu sa Protokolom koji su dve komisije potpisale 17. aprila 1996. godine. Razgovori dveju drzavnih komisija zavrsavaju se danas.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /