Sreda, 12. novembar 1997.

SRS O KONSTITUISANJU REPUBLICKIH ORGANA

Seselj: Predlozicemo kandidata za predsednika Skupstine Srbije

Beograd. - Srpska radikalna stranka ce predloziti svog kandidata za predsednika Skupstine Srbije, ali jos nismo odlucili ko ce biti taj kandidat - rekao je Vojislav Seselj, predsednik SRS na jucerasnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, uprilicenoj povodom dolaska delegacije Slovacke narodne stranke u posetu radikalima.

Isticuci da radikali nisu pregovarali ni sa jednom strankom o formiranju republicke vlade, Seselj je rekao da su u toku pregovori Srpskog pokreta obnove i leve koalicije. "Cujemo da su ti pregovori poslednji put stali oko ambasadorskog mesta u Parizu za Milana Komnenica, kao i da je u paket aranzman ukljuceno i svih 22 poslanicka mesta koalicije 'Zajedno' u saveznom parlamentu", rekao je Seselj i dodao da se razgovori vode i oko mesta saveznog ministra inostranih poslova.

Komentarisuci tumacenja prema kojima je ostavka Dusana Mihailovica, predsednika Nove demokratije, ponudjena u cilju upozoravanja partnera iz levog bloka da ne treba stupati u koaliciju sa radikalima, Seselj je rekao da je rec o "paradi za javnost". Prema njegovim recima, naime, "da je bilo dogovora socijalista i radikala, Mihailovic se ne bi tako ponasao, vec bi se javno udvarao radikalima, kao sto se desavalo i pocetkom godine".

Seselj je juce ocenio i da ce obracanje Evropske unije gradjanima SRJ doprineti ubedljivoj pobedi radikala na predstojecim izborima, jer je rec o mesanju u unutrasnje poslove zemlje. "Tacno je da Srbija zaostaje u ekonomskim i politickim reformama, ali sta se to tice EU? Srbija zaostaje zbog nesposobnog rezima i zato zelimo da ga smenimo, ali necemo prihvatiti diktat EU", naglasio je Seselj.

V. D.

Slota: Zajednicka borba protiv kosmopolitizma

- Neka budemo siromasni, ali neka budemo svoji gospodari - slozio se i Jan Slota, predsednik Slovacke narodne stranke, jedne od vladajucih stranaka Slovacke. Slota je istakao da je cilj posete radikalima pruzanje podrske Vojislavu Seselju uoci odrzavanja predsednickih izbora, jer bi to, prema njegovoj oceni, bio "veliki napredak za Srbiju".

Komentarisuci situaciju na Kosovu, Slota je istakao da su "Albanci uvek bili nesreca Srba" i dodao da "kad Vojislav Seselj bude predsednik Srbije, resice tu situaciju". Slota je novinare obavestio i da srske radikale, Slovacku narodnu stranku i Nacionalni front Francuske Zan Mari Lepena spaja isti cilj - Evropa jakih narodnih drzava i borba protiv kosmopolitizma.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /