Sreda, 12. novembar 1997.

HELSINSKI KOMITET CRNE GORE

Politicka volja blokira granice

Podgorica. - Crnogorski Helsinski komitet za ljudska prava smatra da ne postoje nikakvi razlozi za blokadu granicnog prelaza Bozaj na jugoslovensko- albanskoj granici, uvedenoj nakon nemira u Albaniji.

Na jucerasnjoj konferenciji za novinare, posvecenoj stanju na crnogorskim granicama u svjetlu ostvarivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda, predsjednik CHK Slobodan Franovic rekao je da je "apsurdno obrazlozenje Savezne vlade da se na ostvarenje granicnog prelaza Bozaj ceka zbog odluke Vojnog savjeta".

On je konstatovao da ne postoji ni jedan razlog da zbog necije "politicke volje" ne mogu da kontaktiraju i komuniciraju porodice i sunarodnici s jedne i s druge strane granice.

Za Franovica je apsurdno i to sto se nista ne preduzima na otvaranju granicnog prelaza Debeli brijeg sa Hrvatskom. On se zapitao zasto se i na ovaj pojas granice ne odnose sporazumi koje je SRJ potpisala sa Hrvatskom, ili ce takodje rijec o "politickoj blokadi, koju prema Crnoj Gori sprovodi rezim Slobodana Milosevica". Predsjednik CHK je u vezi sa tim podsjetio i na "drzavnu granicu" koju je srbijanska politika postavila izmedju Srbije i Crne Gore, da bi kontrolisala crnogorske gradjane.

CHK je dosao do podataka da ni granica sa Bosnom i Hercegovinom nije sasvim prohodna, vec da ima "diskriminacije gradjana prema njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti".

B. I. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /