Subota, 15. novembar 1997.

PREKINUTA RASPRAVA O POSTIZBORNOJ POLITICKOJ KRIZI U SKUPSTINI CRNE GORE

Trodnevna pauza za dogovor o kompromisu

Predsednik parlamenta Svetozar Marovic pokusace da sa sefovima poslanickih grupa dodje do zajednickog "odgovornog i razumnog resenja". Slavko Perovic kritikovao i Bulatovica i Djukanovica

Cetinje. - Na kraju jucerasnjeg nastavka debate o postizbornoj politickoj krizi u Crnoj Gori, predsjednik crnogorskog parlamenta Svetozar Marovic najavio je da ce, u toku predvidjene trodnevne pauze "obaviti pojedinacne konsultacije sa predstavnicima poslanickih grupa, cijeneci da je vrlo vazno da napravimo taj korak prema eventualnom politickom kompromisu, koji bi dao za pravo da ova Sku pstina izadje sa jednim konstruktivnim, odgovornim prijedlogom pred crnogorsku politicku javnost u interesu nase buducnosti". "Jer, naravno", dodao je on, "mi ne mozemo sada raspravljati niti odluciv ati o proslosti, ali smo svakako duzni da raspravljamo o nasoj politickoj buducnosti."

Predsjednik crnogorskog parlamenta je, najavljujuci pocetne korake ka trazenju kompromisnog rjesenja, izrazio nadu da ce, kao i do sada, "u razgovoru sa ozbiljnim ljudima" pronaci "bazicne elemente z a dogovor" i time olaksati da parlament izadje pred crnogorsku politicku javnost sa "odgovornim i razumnim rjesenjima".

Iako je kraj parlamentarne debate prethodnog dana najavio spremnost svih da se dodje do kompromisnog rjesenja, juce, sve do zavrsne rijeci Svetozara Marovica, lebdjela je nedoumica da li su ponude o mogucem dogovoru imale ozbiljan karakter.

Rasprava je, naime, tekla uobicajenim tokom, a poslanici iz dva suprotstavljena DPS kluba optuzivali su jedni druge da ne govore na fonu najavljene kompromisne formule.

"Bulatovicevci" ni juce nijesu propustili priliku da govore o navodnoj izbornoj kradji, koristeci, pritom, vec ranije iznesene dokaze. Najavili da ce tako nastaviti i tokom preostalog dijela sjednice , i podvukli, po ko zna koji put, da izbore za predsjednika Republike nece priznati.

- Vi ste u sukobu sa drzavom i stoga se cuvajte - bila je reakcija Milana Bojanica, poslanika DPS na cijem je celu Milica Pejanovic-Djurisic, na eksplicitan stav Vuksana Simonovica, poslanika Bulatov icevog DPS, da oni nikada nece priznati izbore.

- Vi cete morati da otklonite sve sumnje da sam ja lopov, pa cemo se onda dogovarati - naglasio je Bojanic u polemici sa Simonovicem.

Od 1918. svi izbori problematicni

Slavko Perovic, lider i poslanik Liberalnog saveza, izjavio je da su od 1918. godine (kada je odrzana tzv. Podgoricka skupstina) pa do danas svi izbori na teritoriji Crne Gore bili "neregularni i nel egitimni". On je, s tim u vezi, najavio da u Liberalnom savezu razmisljaju da crnogorskom parlamentu ponude rezoluciju koja bi sadrzala navedenu ocenu.

Juce je prekinuta apstinencija poslanika Liberalnog saveza od ucesca u parlamentarnoj debati. Govorio je lider i poslanik ove stranke Slavko Perovic, i to ce, kako je saopstio, biti jedini doprinos l iberala raspravi o postizbornoj politickoj krizi u Crnoj Gori.

Perovic je prenio misljenja rukovodstva i clanstva Liberalnog saveza da je devetodnevna debata u parlamenu "vise nego plodonosna i ljekovita za gradjane Crne Gore", jer ih je uvjerila kakvu su vlast birali svih minulih godina. Naglasavajuci da je ta vlast bila "jedna od najneodgovornijih i najgorih", Perovic je izrazio uvjerenje da ce Milo Djukanovic ispostovati sporazum, koji je, u ime vlade, p otpisao sa parlamentarnim strankama, i da ne dolaze u pitanje prijevremeni parlamentarni izbori u maju iduce godine. Ti izbori su, smatra Perovic, jedino rjesenje za izlaz iz aktuelne politicke krize .

Lider i poslanik Liberalnog saveza ocijenio je minule predsjednicke izbore kao "velku pobjedu demokratske Crne Gore", ne sporeci pritom da su mozda tacne teze "bulatovicevaca" o politickom fijasku Mi la Djukanovica. Na parolu - "Caracemo se jos" koja je izvikivana tokom protesta pristalica Momira Bulatovica, liberali ce uzvratiti parolom - "Voljecemo se ljudi", saopstio je Perovic.

-Ukoliko je neko spreman da okrene pusku na svog komsiju, prijatelja ili brata, onda mi kao narod ne zasluzujemo da postojimo - kazao je Perovic.

Obavjestavajuci da niko od liberala vise nece govoriti povodom aktuelne tacke dnevog reda, Perovic je najavio da ce jedan od njihovih izbornih slogana glasiti "Ni rijeci o njima, a glas nama".

Harun Hadzic, poslanik SDA CG, u ime svoje partije ocijenio je da su izbori za predsjednika Crne Gore bili regularni i legitimni, a da je neprihvatljiva rezolucija koju su parlamentu ponudili poslani ci Bulatovicevog DPS. Tom rezolucijom, smatra on, oni zele da postignu propagandne efekte i da odrze svoje pristalice na okupu do prijevremenih parlamentarnih izbora.

Hadzic je kao podvale i manipulacije ocijenio optuzbe da je SDA CG separatisticka stranka i da su se pripadnici muslimansko-bosnjackog naroda u Crnoj Gori tokom i nakon minulih izbora ponasali nacion alisticki. Podsjetio je, pritom, kako su prvaci SDA CG jednom hapseni pod optuzbom da hoce da stvaraju drzavu Sandzak, a da se sada optuzuju zbog navodnog zalaganja za suverenu Crnu Goru.

Objasnjavajuci zbog cega je njegova stranka na minulim izborima podrzala Mila Djukanovica, poslanik Hadzic je istakao da je Djukanovic pokazao spremnost da, zajedno sa demokratskim snagama, mijenja s tvari na bolje.

Kako je najavio predsjednik parlamenta Svetozar Marovic, rasprava o postizbornoj politickoj krizi u Crnoj Gori bice nastavljena u utorak 18. novembra.

D. Vukovic

Momir Bulatovic i dalje predsjednik - partije

Vuksan Simonovic, poslanik Bulatovicevog DPS, demantovao je juce informacije da bi Momir Bulatovic mogao ustupiti funkciju predsjednika partije Zoranu Knezevicu, saveznom ministru pravde.

- To su obicne dezinformacije i podmetanja - kazao je Simonovic, reagujuci na ono sto je saopstio poslanik Stefan Susic. Susic se pozvao na pisanje lista "Svedok" i price "u beogradskim krugovima" i znoseci tvrdnju da bi na celu DPS Bulatovica mogao zamijeniti Knezevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /