Subota, 15. novembar 1997.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE SAVEZA DEMOKRATSKIH PARTIJA SRBIJE

Pobeda Draskovica zaustavlja Seselja

Miodrag Isakov: Draskovic obecao nove parlamentarne izbore. Zarko Korac: Za bojkot ima vremena. Nenad Canak: Izbor izmedju ratne i antiratne opcije. Branislav Kovacevic: Poziv na bojkot koristi proti vnicima predsednika SPO. Rasim Ljajic: Biranje izmedju vesanja i streljanja

Beograd. - Pobeda Vuka Draskovica na predstojecim predsednickim izborima jedini je nacin da se zaustavi fasizacija Srbije - porucili su na jucerasnjoj konferenciji za novinare predstavnici cla nica Saveza demokratskih partija Srbije: Reformske demokratske stranke Vojvodine, Socijaldemokratske unije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, koalicije "Sumadija" i Saveza vovodjanskih Madjara.

Podrska predsednickom kandidatu Draskovicu samo je prvi projekt ovog saveza koji se, kako je receno, ne zasniva na kratkorocnoj potrebi vec na dugorocnom i istovetnom interesu njegovih clanica za dem okratizacijom drustva. Kako su rekli njegovi predstavnici, ovaj savez se moze nazvati i "antifasistickim frontom".

Prema recima Miodraga Isakova (RDSV) ove stranke su stale iza kandidata ciji su predsednicki program one prihvatile, nakon sto je predsednik Srpskog pokreta obnove uvazio njihove sugestije i obecao da ce sprovesti nove parlamentarne izbore pod postenim uslovima posle pobede. Na pitanje kako zna da ce Draskovic postovati dogovor rekao je- "drzimo ga za rec".

Zlu se treba suprotstaviti aktivno, rekao je Zarko Korac (SDU). Objasnjeno je i da za bojkot ima vremena (ukoliko Draskovic ne udje u drugi krug), pri cemu je procenjeno da u prvom krugu nece niko po bediti. Korac je rekao i da se daje podrska kandidatu koji moze da zaustavi uspon Vojislava Seselja i "formalnu institucionalizaciju fasizma u Srbiji".

Opredeljivanje na decembarskim izborima je biranje izmedju ratne i antiratne opcije, ocenio je Nenad Canak (LSV) koji je primedbe da je bojkot nuzan dok se medijska slika ne promeni odbacio navodeci da bi to bilo isto kao da je Tito trazio od Radio Berlina da pusta partizanske pesme jer je zemlja, kaze, okupirana od nacionalsocijalitickog rezima Slobodana Milosevica i njegovih fasistickih pomag aca i kamarile domacih izdajnika.

Predsednik koalicije "Sumadija" Branislav Kovacevic je napomenuo da se bojkotom izbora na koji pozivaju neke stranke radi u korist protivnika predsednika SPO. Predstavnik SVM nije mogao da prisustvuj e jucerasnjoj konferenciji.

Rasim Ljajic, predsednik koalicije "Sandzak", takodje clanice saveza, objasnio je novinarima zasto ova stranke ne moze da podrzi Draskovicevu kandidaturu ali i da nece sprovoditi antiizbornu kampanju . Pomenuo je postojanje spornih izjava u politickoj biografiji lidera SPO, kao i opasnost da bi mu davanje podrske iz ove stranke "povecalo antimanjinsku kampanju u Srbiji" pa u krajnjoj liniji steti lo i Draskovicu i njegovoj koaliciji. Izbor izmedju radikala i socijalista nazvao je biranjem izmedju vesanja i streljanja.

N.Todorovic

Nukleus novog okupljanja opozicije

Predstavnici Saveza demokratskih partija Srbije rekli su da je on otvoren za opozicione partije (odnosno da kontakti treba da se nastave) bez obzira kakav su stav zauzele povodom predstojecih predsed nickih izbora. Navedeno je da bi savez trebao da bude "nukleus" povezivanja opozicije, drugacijeg od svih dosadasnjih jer je dugorocan. Pomenuta je mogucnost da savez izadje u javnost sa principima okupljanja i delovanja, mada to nije detaljnije obrazlozeno.

Naglaseno je da savez vec postigao uspehe jer je posle medjustranackih razgovora, koje je organizovao u Novom Sadu i Beogradu, vise tolerancije u natupima opozicionih lidera kad govore o drugim opozi cionim strankama. Predstavnici saveza podsetili su da je u tim razgovorima nacelno dogovoren novi medjuopozicioni susret nakon decembarskih izbora, u prostorijama Demokratske stranke.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /