Subota, 15. novembar 1997.

ANALIZA EVROPSKOG INSTITUTA ZA MEDIJE PREDLOGA ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU U SRBIJI

Dozvola od Nezavisnog udruzenja novinara (7)

5. Status novinara i novinarska etika

Kodeksi etike deluju kao dopuna postojecim zakonima i predstavljaju sredstvo kojim se obezbedjuje odredjeni nivo novinarskog posla. Medjutim, ovi kodeksi nemaju istu tezinu kao, recimo, saveti za sta mpu pojedinih zemalja u pogledu uspostavljanja ravnoteze izmedju zakona koje donosi drzava i propisa koje donosi sama profesija.

Clan 29

"Kriterijume za sticanje statusa novinara, kao i vreme pocetka i prestanka rada novinara licnim radom utvrdjuje Udruzenje novinara Srbije uz prethodno pribavljeno misljenje ostalih udruzenja novinara ."

Izdavanje dozvola novinarima od strane privatne korporacije neprihvatljivo je ako ne postoje snazne garancije da je udruzenje nezavisno i u svakom pogledu reprezentativno. U nacrtu zakona nije dato d ovoljno podatka o Udruzenju novinara Srbije.

Clan 30

"U obavljaju delatnosti novinari imaju pravo na kriticki pristup, a duzni su da se pridrzavaju zakona i novinarske etike. Novinarska etika u skladu sa stavom 1 ovog zakona utvrdjuje se Kodeksom novin ara koji donosi Udruzenje novinara Srbije uz prethodno pribavljeno misljenje ostalih uduzenja novinara".

Osnovni cilj ovog clana je mogucnost donosenja sopstvenih propisa. Primena kodeksa ponasanja, i tezina koju on treba da ima u okviru zakonskih normi, bice odlucujuci za njegovu efikasnost. I ovde je za zaljenje cinjenica nepostojanja nekog nezavisnog tela kao sto je to Savet za stampu u Velikoj Britaniji. Novinarsku etiku mogu da uredjuju oni koji su direktno odgovorni i kojih se ona direktno ti ce, drugim recima, sami novinari, ali nezavisnost tela koje je odgovorno za ovaj zadatak, i stepen u kome ono doista predstavlja sve novinare, morali bi da budu zagarantovani. Na primer, u Francuskoj postoji komisija koja je nadlezna za izdavanje novinarskih legitimacija (Commission de la carte d'identite professionelle des journalistes). No, komisiju sacinjavaju osam predstavnika poslodavaca (s edam su direktori stampanih medija a jedan je iz elektronskih medija) i osam predstavnika koje su izabrali sami novinari. U slucaju da komisija odbije da izda legitimaciju, presudjuje Drzavni savet ( Conseil d'Etat), koji je zapravo vrhovni sud u oblasti upravnog prava. U Velikoj Britaniji, Nacionalni sindikat novinara sindikalna organizacija) izdaje novinarske legitimacije.

6. Objavljivanje saopstenja, odgovora i ispravke

Ovaj odeljak trebalo bi da sledi odmah posle odeljka II koji se bavi zastitom licnosti u javnom informisanju.

Clan 32

"Odgovorni urednik javnog glasila duzan je da bez naknade objavi odgovor na objavljenu informaciju ukoliko se njime dopunjuju cinjenice i podaci u pogledu istinitosti i potpunosti objavljene informa cije. Odgovor po obimu ne moze biti duzi od objavljene informacije. Odgovor se mora objaviti bez izmena i dopuna, i to na istoj strani novine, odnosno casopisa, odnosno u istovetnoj televizijskoj ili radio emisiji u kojoj je bila objavljena informacija iz stava 1 ovog clana na koju se odgovor odnosi, i to u prvom narednom broju novine, odnosno casopisa, odnosno u prvoj, a najkasnije u drugoj ist ovetnoj emisiji radio-televizijskog programa od prijema odgovora. Nije dozvoljeno da se istovremeno sa odgovorom objavljuje komentar odgovora na objavljenu informaciju."

Postavlja se pitanje ko moze koristiti ovo pravo. U svakom slucaju, to mora biti osoba koja je direktno pogodjena. Ali ovo pravo moze se prosiriti i na druge organizacije ili pravna lica (tj. udruzen ja koja se bave zastitom osnovnih prava od rasizma. Uobicajeno je takodje da se propise i rok u kome se to moze uciniti. Na primer, prema francuskom zakonu, pravo na odgovor se moze iskoristiti u rok u od jedne godine po objavljivanju informacije - rok je manje bitan kod radija i televizije - 30 dana); ili pravo na odgovor mora da bude objavljeno u odredjenom broju dana posle urucivanja odgovora (za vreme izborne kampanje taj rok je samo jedan dan).

(Nastavice se)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /