Subota, 15. novembar 1997.

POSETA JUGOSLOVENSKOG PREDSEDNIKA KINI

Politicki razgovori o ekonomskim temama

Milosevic se susreo i sa predsednikom "Sinohema" - firme koja je kineski nosilac posla u barter aranzmanu - sa kojim je razgovarao o realizaciji ovog sporazuma, ali detalji ovog susreta nisu obelodan jeni

Aleksandar Novacic
dopisnik "Nase Borbe" iz Pekinga

Drugi dan posete jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica Kini poceo je njegovim susretom sa prvim potpredsednikom kineske vlade Dzu Zungdjijem. Razgovor je bio posvecen ekonomskoj saradnji dv e zemlje.

Dzu je jedan od kreatora kineske ekonomske politike i najozbiljniji je kandidat da zauzme premijerski polozaj kada iduceg proleca Li Pengu istekne mandat.

Prema izvorima bliskim jugoslovenskoj delegaciji, potpredsednik Dzu je istakao da kineska vlada daje punu podrsku unapredjenju i jacanju saradnje sa Jugoslavijom.

Prema misljenju istaknutog kineskog funkcionera kineski i jugoslovenski privrednici treba da uloze mnogo vise napora kako bi temeljitije istrazili trziste jedne i druge zemlje. Sada se, kaze on, oni nedovoljno poznaju a bez toga ni privredna saradnja ne moze biti unapredjena.

Jugoslovenski predsednik se s tim saglasio i rekao da ce Jugoslavija razvijati sve oblike saradnje koji mogu da doprinesu ekonomskoj saradnji. Konkretno, pomenuo je otvaranje slobodnih ekonomskih zon a, bescarinskih zona kao i zajednicka ulaganja. Nagovestio je da ce JAT uskoro otvoriti redovnu liniji Beograd-Peking.

Milosevic je rekao da je jugoslovenska privreda pokazala veliku vitalnost iako je bila izlozena sankcijama. Poslednje cetiri godine stalno raste nacionalni dohodak, rekao je on.

Pre susreta sa prvim potpredsednikom kineske vlade, Milosevic je primio predsednika "Sinohema" Dzeng Dunsuna i razgovarao s njim o realizaciji poznatog barter sporazuma izmedju dve zemlje. Sa kineske strane "Sinohem" je nosilac posla, a sa jugoslovenske "Jugopetrol". Nisu poznati detalji sa ovog susreta, a jugoslovenski izvori su samo ocenili da ce biti nastavljen ovaj "uspesni posao".

Na osnovu ovog barter sporazuma Kina je isporucila nasoj zemlji odredjene kolicine nafte a u zamenu je trebalo da dobije jugoslovensku robu. Ponudjena roba nije, medjutim, zadovoljila kineske partner e ili zbog kvaliteta ili visoke cene, sto je gomilalo dugove kineskoj strani. Da li je i kako Milosevic uspeo da se dogovori sa kineskim sagovornicima o ovom problemu - za sada novinarima nije poznat o.

Jugoslovenski predsednik polozio je juce venac ispred spomenika herojima na Tjenanmenu, a posle podne se sastao sa ministrom inostranih poslova Cien Cicenom i predsednikom kineskog kongresa (parlamen ta) Ciao Sijem, pre nego sto je sa delegacijom otputovao u jednodnevnu posetu Sangaju.

Inace, u Pekingu je juce potpisano pet ugovora izmedju jugoslovenskih i kineskih firmi. Potpisivanju su prisustvovali clanovi jugoslovenske delegacije na celu sa potpredsednikom savezne vlade Nikolom Sainovicem.

Neki od ovih ugovora vec su ranije dobili veliki publicitet u Jugoslaviji. Na primer, onaj o isporuci 1.000 traktora za Kinu. U saopstenju dostavljenom novinarima navodi se da ce "kreditne linije pro izvodjacu, odnosno kupcu obezbediti naftne korporacije 'Jugopetrol' odnosno 'Sinohem' i da ce njihovim potpisima ovaj ugovor biti potvrdjen".

Potpisan je i ugovor o ulaganju u mesovito preduzece "Gold river" i "Jugoimport - SDPR". Ukupna vrednost je 11,6 miliona dolara. Letos je vec proradila fabrika za proizvodnju vocnih sokova pored Peki nga, tako da nije jasno na sta se ovaj ugovor odnosi.

Takodje je potpisan ugovor o osnivanju zajednicke fabrike za proizvodnju silosa ("Gosa" iz Smederevske Palanke i fabrika iz grada Djilina). Svaka strana ulaze pod 1,6 miliona dolara. Beogradska banka i Jugobanka dale su garanciju za kredit za finansiranje uvoza kineske opreme za Azotaru Pancevo (19 miliona dolara), a potpisan je i jedan trogodisnji sporazum o promociji i prodaji jugoslovenskih a latnih masina proizvodjac Lola korporacije i Livnice Kikinda (godisnja vrednost pet miliona dolara).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /