Subota, 15. novembar 1997.

U NEDELJU GENERALNI STRAJK MASINOVODJA

Vozovi u Srbiji staju u podne

Vlada Srbije i poslovodstvo JZTP "Beograd" nisu pokazali spremnost da pregovaraju sa Strajkackim odborom

Beograd. - Barem na osnovu poslednjih informacija iz Nezavisnog strukovnog sindikata masinovodja Srbije (NSSMS) - generalni strajk masinovodja pocece kako je i najavljeno, u nedelju tacno u po dne.

Prema recima Marinka Tuvica, predsednika NSSMS, poslovodstvo JZTP "Beograd" i Vlada Srbije do juce nisu izrazili spremnost da u pregovorima dodje do sporazuma sa strajkackim odborom, koji predstavlja 2.840 masinovodja - clanova NSSMS od oko tri hiljade zaposlenih.

- Jedan od nasih osnovnih zahteva je povecanje naknada za kilometrazu, a time i cene rada za 30 odsto. Razlog je veoma jednostavan: obim prevoza, a to znaci i nas rad, u odnosu na proslu godinu, pora stao je za vise od 100 odsto, ali su plate ostale iste - kaze Marinko Tuvic. - Recimo, samo ove godine, u prvom kvartalu obim prevoza iznosio je 808 miliona brutotonskih kilometara. Za prvu polovinu godine obim prevoza se gotovo udvostrucio (1.734 miliona BTKM), a za devet meseci dostigao je cak 2.768 miliona! Nije tesko zakljuciti koliko se, na osnovu ovih brojki, povecao nas rad - a plate iste . Zato i insistiramo na ovom povecanju cene rada od 30 procenata.

Gde je odlazio novac od tolikog povecanja obima prevoza tesko je reci. Ali, na osnovu preciznih pokazatelja - zbog neplacenih poreza i doprinosa ziro-racun ZTP Beograda bio je u prvom kvartalu negati van za vise od 96,58 miliona dinara, za prvo polugodje dug je narastao na 223,83, a za devet meseci premasio cak 307 miliona dinara. Verovatno se i zbog toga u poslovodstvu ZTP-a pitaju - kako udovol jiti zahtevima masinovodja.

U svakom slucaju, svekoliko zamesateljstvo na zeleznici osetice, pre svega, oni koji su najmanje krivi - putnici. Samo, koliko ce dugo, iako su uvek i uredno morali da placaju karte za prevoz, sve to morati i da trpe?

P. Mrdjanov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /