Subota, 15. novembar 1997.

VLADA SRBIJE DONELA UREDBU O ORUZNOM LISTU

Ublazeni uslovi za legalizaciju oruzja

Oni koji do 31. decembra prijave ili predaju nelegalno nabavljeno oruzje bice oslobodjeni krivicne odgovornosti

Beograd. - Vlada Republike Srbije, na inicajitivu Ministarstva unutrasnjih poslova, donela je u sredu Uredbu o izdavanju oruznog lista, odnosno odobrenja vlasnicima oruzja, koja je na snagu st upila juce.

Kako je na jucerasnjoj konferenciji za novinare rekao general-major Stojan Misic, pomocnik ministra policije, ova Uredba regulise legalizaciju oruzja koje gradjani drze u nelegalnom posedu, i predaju oruzja cije nabavljanje, drzanje i nosenje nije predvidjeno Zakonom o oruzju i municiji.

Svi oni koji do 31. decembra ove godine prijave ili predaju ovakvo oruzje, nece snositi nikakakvu krivicnu odgovornost zbog dosadasnjeg nelegalnog posedovanja i nosenja, objasnio je general Misic, i pozvao gradjane da u predvidjenom roku postupe u skladu sa donesenom Uredbom.

U prvom clanu Uredbe utvrdjeno je da vlasnici oruzja, koji na dan stupanja na snagu Uredbe nemaju oruzni list ili odobrenje za drzanje trofejnog oruzja mogu do Nove godine podneti zahtev da im se pom enuta dokumenta izdaju. Prilikom podnosenja zahteva, objasnjeno je, vlasnici nisu duzni da dokazuju poreklo oruzja.

Drugi clan Uredbe predvidja da vlasnici oruzja cije posedovanje nije dozvoljeno za gradjane, po Zakonu o oruzju i municiji (vatreno oruzje sa napravom za prigusivnje zvuka, prigusivaci, teleskopski n isani sa svetlosnim snopom ili sa uredjajem za elektronsko pojacavanje svetlosti ili infracrvenim uredjajem, rasprskavajuce i gasno oruzje, bombe, eksplozivne naprave, hladno oruzje i naprave koje ni su izradjene ili prilagodjene kao vatreno oruzje, poluatomatsko i kombinovano dugo vatreno oruzje, osim lovackog, kao i automatsko oruzje svih vrsta) mogu predati oruzje policiji do kraja godine, a d a pritom nece snositi sankcije za neovlasceno drzanje i nosenje.

Prema Misicevim recima, oruzje se moze predati u svim odeljenjima policije na teritoriji gde zainteresovani gradjani stanuju. Zahtevi za izdavanje oruznog lista i odobrenja za posedovanje trofejnog oruzja, takodje se predaju u odeljenjima policije, s tim sto je procedura sledeca: popunjava se za to predvidjeni obrazac koji se dobija na licu mesta, uplacuje se taksa, i podnosi oruzje na uvid. Ta ksa iznosi 100 dinara za oruzje sa olucenom cevi, 50 dinara za neoluceno i kombinovano oruzje, i 15 dinara za trofejno oruzje.

Gradjani ce dobijati kopiju zahteva, a u zakonskom roku od mesec dana ti zahtevi ce biti razmotreni, rekao je Misic. "Ovog puta cemo se truditi da imamo blazi kriterijum, ali i dalje zadrzavamo diskr eciono pravo da oruzni list ne izdamo", istakao je general policije. Misic je dodao da ce se gradjanima koji predaju nedozvoljeno oruzje samo izdati potvrda.

- Posle predvidjenog roka svi gradjani koji poseduju oruzje propisano Vladinom Uredbom, a nisu ga legalizovali ili predali, snosice zakonske konsekvence. U tu svrhu predvidjene su i izmene i dopune Z akona o oruzju i municiju na kojima MUP u saradnji sa Institutom za uporedno pravo trenutno radi"- receno je juce u republickoj policiji.

D. Petrovic

Ne pitajte o ubistvima

Dragan Ilic, sef kriminalisticke policije Srbije, zamolio je novinare da nista ne pitaju o ubistvima sa nepoznatim izvrsiocima. "Na otkrivanju ubica Zorana Todorovica, Radovana Stojicica i ostalim, i ntenzivno se radi, i to su nasi prioriteti", objasnio je Ilic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /