Subota, 15. novembar 1997.

IBRAHIM RUGOVA, LIDER DSK

U oktobru zlostavljano 1.057 Albanaca

Pristina, Beta. - Lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova optuzio je juce srpske vlasti na Kosovu da su proslog meseca zlostavljale 1.057 kosovskih Albanaca.

Na konferenciji za novinare u Pristini, Rugova je rekao da osudjuje svaki vid terorizma na Kosovu, "u prvom redu svakodnevno nasilje srpske policije". On je dodao da su aktivisti albanskih politickih partija bili proslog meseca meta zlostavljanja, navodeci primer clana Predsednistva Demokratskog saveza Kosova i univerzitetskog profesora Zenela Keljmendija.

Prema recima Rugove, Keljmendi je zadrzan cetiri dana u policiji, posle cega je pusten na slobodu. Rugova je dodao da je Keljmendi osudjen uslovno na sest meseci zatvora, ne navodeci zbog cega.

Lider kosovskih Albanaca je zatrazio prekid sudjenja grupi od 19 kosovskih Albanaca u Okruznom sudu u Pristini, i njihovo pustanje na slobodu jer je proces "politicki" i "montiran".

Kosovski Albanci treba da rade po sopstvenim skolskim programima, a ne po srpskom drzavnom programu. "Albanci na Kosovu imaju svoje programe i svoj skolski sistem, oslobodjen ideoloskih primesa", ist akao je Rugova.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /