Subota, 15. novembar 1997.

U PRISTINI NASTAVLJENO SUDJENJE GRUPI ALBANACA

Svedok se izvinio optuzenom

Hamdi Ljokaj izjavio da ga je policija ucenila i prinudila da okrivi Agrona Toljaja

Pristina. - Javno se ovde, pred svima, izvinjavam optuzenom Agronu Toljaju, jer me je policija, zlostavljanjem i pretnjom da ce uhapsiti dve moje sestre i optuziti ih za terorizam, prinudila d a potpisem izjavu protiv njega. Povlacim ovu izjavu iz istrage, datu pod prinudom, i trazim garancije od ovog suda da kasnije necu imati posledica zbog toga sto se nisam pridrzavao policijskog uputst va sta da govorim na ovom sudjenju.

Ovo je pred Krivicnim vecem Okruznog suda u Pristini, pred kojim se vodi sudski proces 19-orici Albanaca, pod optuzbom da su kao clanovi Oslobodilacke armije Kosova, tokom prosle i u januaru ove godi ne, sirom Kosova izvrsili ili planirali vise teroristickih napada, izjavio svedok Hamdi Ljokaj, iz Decana.

U prethodna dva dana, pred Krivicnim vecem petorice, kome predsedava sudija Dragoljub Zdravkovic, pored Ljokaja ispitano je jos 15 svedoka, svi srpske nacionalnosti. Medju njima su policajci koji su, u momentu napada na policijske stanice, bili na duznosti, kao i predstavnici porodica kojima pripadaju zrtve ovih napada.

Niko od svedoka-policajaca nije mogao da odgovori na pitanje ko je napadac, niti su, kako su izjavili, u momentu otvaranja vatre videli nekog, jer su se prilikom napada bili unutar policijskih objek ata, cime su objasnili okolnost da su u pomenutim napadima prosli bez posledica.

Svih 15 svedoka srpske nacionalnosti su se, koristeci zakonsku mogucnost, prikljucili krivicnom gonjenju optuzene 19-orice, i zatrazili odstetu ukoliko se dokaze njihova krivica. Djordje Radusinovic, izbegli Srbin iz Hrvatske, od suda je zatrazio da mu za zenu Stanu, ubijenu u aprilu prosle godine u teroristickom napadu na kafanu "Cakor" u Decanima, sud isplati sumu u onoj vrednosti koju je njeg ova supruga mogla zaraditi za 13 godina, jer je toliko, po njegovoj proceni, ona jos mogla biti radno sposobna.

Izvodjenje dokaza proteklo je uglavnom u verbalnim duelima zastupnika optuznice Miodraga Surle i odbrane, koju cini tim od 20 advokata. Najvece varnicenje izazvao je predlog odbrane da se, uprkos tom e sto vecina optuzenih tvrdi im je posedovanje oruzja "napakovala policija", to oruzje i municija upute na super-ekspertizu i utvrdi da li su oni identicni caurama koje su nadjene na mestima napada. Ovom, kao i predlozima odbrane da se optuzeni Hasan Zeneli uputi na super-psihijatrijsku analizu, da se optuzeni Aljban Neziri uputi na dektetor lazi, da se pozovu svedoci koje predlazu optuzeni, da se na glavnom pretresu procitaju zatvorski lekarski nalazi o optuzenima, kao i ponovo iz spisa predmeta izuzmu izjave optuzenih date u istrazi, Surla se suprotstavio ocenom da se tim omalovazava i di skredituje rad zatvorskih i sudskih organa.

Sudjenje devetnaestorici se nastavlja u utorak, kada se ocekuju odluke Veca petorice o ovim predlozima.

J. H.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /