Nedelja, 16. novembar 1997.

Milan Zogovic, ex direktor NIS "Energogasa", neprijatni svedok za politicku nomenklaturu

Covek sa zaledjinom na vetrometini

Iako se svom uklanjanju iz rukovodece garniture Naftne industrije Srbije suprotstavljao mesecima, sprecavajuci istovremeno da Rusi udju u posao gasifikacije Srbije, Zogovic je uhapsen tek posto se i sam povukao u senku. Zasto - verovatno ce pokazati njegovi iskazi pred istraznim organima

Jelica Putnikovic

"Zasto sada a ne ranije?" - pitanje je koje su dobri poznavaoci prilika u Naftnoj industriji Srbije postavili povodom proslonedeljnog hapsenja Milana Zogovica, ex direktora NIS "Energogasa". Naime, d ok je vise meseci odolevao nastojanjima mr Milana Djakovica, generalnog direktora Naftne industrije Srbije da ga iseli iz direktorskog kabineta, usput odbijajuci da preda dokumentaciju za gasifikacij u Srbije, za Zogovica se pricalo da ima dobru zaledjinu, i da mu prvi covek drzavne naftne kompanije zapravo nece moci nista.

Stvaranju fame je doprinosio i sam Zogovic, svojim samouverenim nastupima, a sve su zacinjavale marketinski dobro servirane, "iz pouzdanih izvora dobijene", tvrdnje da mu je zastitnik licno Slobodan Milosevic.

Prijateljstvo Zogovica sa predsednikom SRJ, medjutim, mnogi sada osporavaju, tvrdeci da je, posto je shvatio da je "otpisan", uzalud cekao na prijem.

Uz promovisanje raznih uspeha gasifikacije naselja po Srbiji i "polaganja kamena temeljaca" za magistralne gasovode, sve u vreme predizbornih kampanja Socijalisticke partije Srbije (ovo delovanje poc inje mnogo pre i same najave o svrgnucu sa polozaja direktora) Zogovic se nije libio ni da ofira pojedine diskutabilne poteze poslovodstva NIS i da ih otvoreno kritikuje.

Revnosni covek na skromnim mestima

Zanimljivo je da je i pored ovako revnosnog ucestvovanja u predizbornim kampanjama Zogovic u hijerarhiji SPS zauzimao relativno skromne polozaje. Bio je potpredsednik Opstinskog odbora SPS Novog Beog rada i clan Gradskog odbora SPS Beograda. Kada je, medjutim, prepustio direktorsku fotelju svom nasledniku, Zogovic se naprosto povlaci iz "Energogasa", a prestaje i da se bavi stranackim poslovima, pa gotovo i da nije vise svracao u partijske kancelarije.

Neosporno je, ipak, da je, pre toga, cesto kontaktirao sa visokim funkcionerima SPS: Nikolom Sainovicem, potpredsednikom Savezne vlade, Tomicom Raicevicem, ministrom bez portfelja u Saveznoj vladi i Duskom Matkovicem, generalnim direktorom "SARTIDA 1913." Ovo "druzenje" bilo je, izmedju ostalog, i zbog Zogovicevih veza sa Republikom Srpskom. Kazu, iza svega je stajala trgovina i Zogovicev kum, R atko Mladic. Koliko je kumstvo bilo jako iz "Energogasa" navode da je njihov bivsi direktor mladicevom sinu kao svadbeni poklon nedavno kupio auto.

Automobili su, pored vila, tvrde izvori "Nase Borbe" takodje, bili slabost bivseg direktora. Kao sluzbeni auto Zogovic je, vozio "ford lotus", limuzinu koja se proizvodi po specijalnoj narudzbini. U svetu je, inace, tek dve do tri hiljade ovakvih automobila, a cena im je 400 do 500 hiljada nemackih maraka. Ovolika cena, medjutim, sada je smetnja da se auto proda, jer "Energogas" ne moze da nadje kupca koji bi bio spreman i solventan da plati oko pola miliona DEM.

Pored vile u Beogradu, na Banjici, u Ulici Josipa Slavenskog 27, koja u slobodnim procenama vredi vise od milion DEM, Zogovic ima i "vikendice" na Zlatiboru i na Crnogorskom primorju u Rezevicima. U "Energogasu" isticu da su ove vile uknjizene kao vlasnistvo Zogoviceve druge supruge Dade, koja je pre braka bila zaposlena u marketingu "Gose". Kako kazu, pored vila ova dama voli skupu garderobu i vredan nakit.

Kao sluzbeni auto Zogovic je, vozio "ford lotus", limuzinu koja se proizvodi po specijalnoj narudzbini. U svetu je, inace, tek dve do tri hiljade ovakvih automobila, a cena im je 400 do 500 hiljada n emackih maraka

Hapsenje na obali mora

Ovoliki kapital direktor "Energogasa" svakako nije mogao da stekne samo platom u drzavnoj naftnoj kompaniji. To je, uostalom, i zvanicno obrazlozenje za hapsenje koje je, kada bi se tumacile pravne n orme, zapravo presedan. Hapsenje su u cetvrtak, 6. novembra u Rezevicima kraj Budve izveli nispektori Prvog odeljenja MUP Beograda. U njihovoj nadleznosti je suzbijanje privrednog kriminala u preston ici a veoma je cudno da srpska policija hapsi u Crnoj Gori. Takodje je zanimljivo da je hapsenje izvedeno u 15 sati i 30 munuta, a saopstenje policije usledilo oko 22 sata, istog dana, inace tri dana pre nego sto je Zogovic razgovarao sa istraznim sudijom. Pravne norme, medjutim, nalazu da se javnost o hapsenju ne obavestava pre nego sto se uhapsenik ne vidi sa istraznim sudijom.

Obrazlozenje beogradske policije je da je Zogovic uhapsen sa osnovanom sumnjom da je NIS "Energogas" ostetio za oko 4,1 milion nemackih maraka i 15.194.000 dinara, koristeci svoj sluzbeni polozaj. U optuznici se pominje da je malverzacije Zogovic cinio od 15. avgusta 1994. godine do 10. februara 1996. godine. U zahtevu za pokretanje istrage, koji je podneo Miroslav Vlajic, zamenik okruznog javno g tuzioca, pise da je gradjevinska firma "Rad", izvodjac radova na poslovnoj zgradi "Energogasa", koja se gradi na Novom Beogradu, u blizini Hajata. Posao je sklopljen na principu duznicko-poverilack ih odnosa a 25. avgusta 94. "Rad" i "Energogas" sklapaju Ugovor o zajednickoj izgradnji stanova u Podgorici. Ugovor je sklopljen za 16 stanova, po principu "kljuc u ruke", s tim sto je pet stanova na menjeno "Energogasu", a 11 "Radu".

Sporna gradnja stanova ide tako da je u celu pricu potom ukljucena privatna crnogorska firma "Cetinje", koja gradi 40 a ne ugovorenih 16 stanova. Pominje se Zogoviceva saglasnost da "Cetinje" proda s tanove Direkciji javnih radova Crne Gore, zatim da je u "posao" ukalkulisana i kupovina stana Zogovicu na Vozdovcu (za 397 hiljada DEM), da je umesto gradnje poslovne zgrade, "Rad" bio angazovan na g radnji vile na Banjici...

"Energogas" je izgleda ostecen i zbog ustupanja milionskih potrazivanja (5,6 miliona dinara) od Beogradskih elektrana, i kraljevackog "Magnohroma". Novac je, cini se, otisao na racun neke privatne fi rme a koje - "zbog interesa istrage" - nije obelodanjeno.

Koga bi optuzeni mogao povuci za sobom

Da se Zogovic, zbog svih ovih rabota verovatno plasio ruke zakona, ne treba sumnjati, jer je prosle jeseni, Analizu poslova uvoza, tranzita, transporta i potrosnje prirodnog gasa u periodu od 1992. d o septembra 1996. NIS "Energogas" dostavio na odredjena mesta, kako bi, kada ustreba, bila dostupna javnosti. Mada je gro ovih podataka citaocima "Nase Borbe" poznat (iz tekstova o nedavnim pretnjama ruskog "Gazproma" da ce prestati sa isporukama gasa ako dugovanja za ranije isporuke ne budu placena) zanimljivi su sledeci stavovi iz ovog dokumenta:

"Energogas" je od ministarstva rudarstva i energetike dobijao naloge za isporuku prirodnog gasa, ali nikada nije dobio pismeni nalog da prestane sa isporukom najvecim duznicima, jer je to bilo vise politicko neko ekonomsko pitanje, posebno kada se zna da ove firme nisu obavljale reprograme dugova, napravljene u dogovoru sa ministarstvom energetike i generalnim direktorom NIS.

Prema ovom materijalu "Progresgas trejding", koji je bio nadlezan za uvoz gasa nije iskoristio sve mogucnosti da prihvati prenos potrazivanja "Energogasovih" duznika, koji za grupu od 21 potrosaca iz nosi 64 miliona dolara. Takodje, prema ovoj analizi PGT nije u poslednje tri godine prodavao proizvode potrosaca "Energogasa", cime bi dobio vise od 50 miliona dolara za placanje duga Rusima, iako se na to obavezao prilikom preuzimanja posla uvoza prirodnog gasa od "Progresa".

U ovoj Analizi dalje se tvrdi da je "Energogas" povoljnim kompenzacionim poslovima, kada nije mogao da naplati potrazivanja za gas, izvukao robu i njenu vrednost uneo u poslovnu zgradu u izgradnji, c ija se vrednost procenjuje na vise od 100 miliona dolara.

Na temu gasifikacije Srbije i stvaranja konzorcijuma "Jugoros gasa" u ovoj Analizi se tvrdi da bi dominacija Rusa na racun neplacenih isporuka gasa bila izbegnuta da je Upravni odbor NIS prihvatio po slovni aranzman "Energogasa" sa kanadskom fondacijom CFC. U "Energogasu" se i danas istice da je u tom ugovoru rec o kreditnoj podrsci od 500 miliona dolara, koja vec pola godine stoji na ledu. "Ener gogas" je, inace, imao gotovu dokumentaciju za gradnju gasovoda u Srbiji, koja je pocetkom jeseni, posle visemesecnih nastojanja na silu oduzeta od Zogovicevih pristalica u ovoj kompaniji NIS. Jesen je, medjutim, vreme kada radovi ne mogu da pocnu, Rusi NIS zaracunavaju penale, krivica je pripisana Zogovicu, i to bi, pored finansijskih malverzacija, mogao biti dodatni razlog za hapsenje bivseg d irektora "Energogasa".

Ipak, treba sacekati sta ce Zogovic reci u svoju odbranu, jer i samo odlaganje sa njegovim pozivanjem na odgovornost ukazuje da bi on imao mnogo sta da kaze, a verovatno ce biti i onih koje ce povuci za sobom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /