Ponedeljak, 17. novembar 1997.

UOCI PREDSEDNICKIH IZBORA U SRBIJI

Prijavljeno 19 kandidata

Beograd. - Sinoc u ponoc istekao je rok za prijavljivanje kandidata za predsednika Srbije, koji ce biti biran 7. decembra. Do zakljucenja naseg lista Republickoj izbornoj komisiji predata je i zborna dokumentacija za 19 predsednickih kandidata, a ocekivalo se da ce, do kraja dana, stici i dvadeseta kandidatura. Zvanicno se nisu mogla dobiti imena pretendenata za mesto prvog coveka u Republ ici, jer ce RIK njihovu konacnu listu objaviti do 22. novembra, nakon cega nece biti moguce povlacenje kandidature.

Stoga se jedino posredstvom stranaka moglo saznati da su, tokom jucerasnjeg dana, potpredsednik Demokratskog centra Bora Kuzmanovic i clan pravnog saveta DC Leila Ruzdic predali Republickoj izbornoj komisiji kompletnu dokumentaciju za predsednicku kandidaturu prof. dr Dragoljuba Micunovica, uz 14.500 potpisa. Juce je i predsednik Liberalno-demokratske stranke Predrag Vuletic zvanicno postao pred sednicki kandidat. U saopstenju LDS se navodi da je stranka uz propisanu dokumentaciju dostavila Republickoj izbornoj komisiji i oko 12.120 potpisa. Izborni slogan Vuletica bice: "Osvesti se, Srbijo . Glasaj za Srbina koji nije bio komunista", stoji u saopsenju.

Medju poznatim licnostima cija su dokumenta ovih dana predata su i: Milan Milutinovic (koalicija SPS-JUL-ND), Vojislav Seselj (SRS), Vuk Draskovic (SPO) i Vuk Obradovic (Socijaldemokratija).

Ocekuje se da, u toku danasnjeg dana RIK uruci resenje o prihvatanju kandidatura, a onima cija j dokumentacija manjkava daje se naknadnih 48 sati vremena da je kompletiraju. Moze se dogoditi da se ut vrdi da neki potpisnik ne postoji, ili da ima pogresan maticni broj, a nekad i do deset odsto potpisa nije pravovaljano, jer se ista imena mogu naci na papirima vise predsednickih kandidata. U tom sl ucaju, kako se nezvanicno saznaje, uvazavju se potpisi na onim dokumentima koja su prva predata Republickoj izbornoj komisiji.

M. T.

Tri godine zatvora za falsifikovanje rezultata

Beograd, Beta. - Za falsifikovanje rezultata predsednickih i poslanickih izbora u Srbiji, za povredu tajnosti glasanja, kao i za pozivanje biraca na odgovornost zbog (ne)glasanja, clanovi repu blicke i lokalnih izbornih komisija, kao i birackih odbora, bice kaznjeni sa do tri godine zatvora. Ista kazna ocekuje i one koji glasaju za drugog pod njegovim imenom, ili glasaju dva ili vise puta, ili unise, ostete, oduzmu ili prikriju glasacki listic. Osobe koje silom, pretnjom ili podmicivanjem nekog prinude da za nekog (ne) glasa, ili ga izbrisu iz birackog spiska, bice kaznjene sa do jedn e godine zatvora, a ako povrede tajnost glasanja sledi im sest meseci zatvora. Oni koji izazovu nered na birackom mestu, zbog cega glasanje mora da bude prekinuto, bice kaznjeni sa sedam do deset hil jada dinara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /